| 

Postal sem podjetnik

Dolenjsko - posavska gazela 2010: znani so trije nominiranci

Dolenjsko - posavska gazela 2010: znani so trije nominiranci

04.10.2010 ob 14:22

Metodološka komisija je z glasovanjem izbrala tri nominirance, ki se bodo v četrtek, 7. oktobra, v Kulturno-kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah potegovali za laskavi naziv Dolenjsko-posavska gazela 2010. Nominiranci po abecednem vrstnem redu so: podjetje Ekten, ki se ukvarja z ekološko in tehnološko opremo, farmacevtska skupina Krka, ter Loging, ki deluje na področju gradbeništva – montažnih objektov.

Ekten
Osnovni proizvodni program podjetja je filtracija onesnaženega zraka, si pa svoj položaj na trgu utrjujejo tudi z nenehnim iskanjem tržnih niš, tako na področju steklarske industrije - industrije izolacijskih materialov in na področju drobilne transportne tehnike kot opreme za kamnolome. Podjetje izdeluje naprave za zajemanje in čiščenje zraka, s katerimi pomagajo pri zmanjšanju onesnaževanja iz kovinske, kemične, lesne, tobačne, farmacevtske, gradbene ter živilske industrije in metalurgije. Ekten več kot dve tretjini svojih proizvodov in storitev izvozi ter se največ pojavlja na nemškem in španskem trgu, pa tudi v Belgiji, Rusiji, na Tajskem in v Južni Afriki. Da podjetje lahko deluje kot celota, je potrebna dobra komunikacija med sodelavci, je prepričan direktor Alojz Dvojmoč, zato nemalokrat kravato in obleko zamenja za delovno obleko in čelado. Zaposleni so izučeni za več različnih del in obvladujejo številne programe. Ves čas se izobražujejo, skrbijo, da so opremljeni z novimi programi za projektivo, novimi stroji za upravljanje, izobražujejo se za nove montaže in osvajanje novih trgov.

Krka
Skupina Krka, ki jo poleg obvladujoče družbe s sedežem v Novem mestu sestavlja tudi 18 odvisnih podjetij in 18 predstavništev, se uvršča med vodilna svetovna generična farmacevtska podjetja in svoje izdelke prodaja v več kot 70 državah. Krka sistematično skrbi za svoje zaposlene in je bila leta 2007 prepoznana za najboljšega zaposlovalca v Dnevnikovem izboru Zlata nit. Nove mlade strokovnjake pridobivajo tudi s štipendiranjem, lani so imeli 109 štipendistov. Ključne kadre spremljajo prek osebnih načrtov razvoja in skrbijo za načrtni razvoj podjetniških kompetenc sodelavcev na področju vodenja in na strokovnih področjih. Predloge in inovacije hitro prenašajo v prakso in jih spodbujajo denarno kot tudi z nematerialnimi nagradami, najboljše predlagatelje pa javno predstavijo na Dnevu Krkinih priznanj. Leta 2007 so dobili priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost, letos pa je Krkina odvisna družba Krka-Polska prejela Forbesov diamant, ki ga finančna revija Forbes podeljuje podjetjem, ki najhitreje povečujejo svojo vrednost. Krka je imela v svoji 56-letni zgodovini samo tri generalne direktorje. Zadnjih šest let jo vodi Jože Colarič.

Loging
Podjetje Loging je med nominiranimi podjetji za dolenjsko-posavsko gazelo drugič zaporedoma. Podjetje, ki ga vodi Franc Lavrič, deluje na področju gradbeništva - montažnih objektov. Eden od programov so tudi energijsko učinkovite montažne mobilne hale. Loging si svoj tržni delež krepi tudi z energetsko učinkovitimi LOW E kombiniranimi strehami, za katere so lani prejeli priznanje Gospodarske zbornice Dolenjske za inovativnost. Kratkoročno si želijo zagotoviti poslovni preskok z okrepitvijo tržnega deleža v Nemčiji in Rusiji ter z razširitvijo lastne proizvodnje. Komunikacija med sodelavci poteka tudi po sistemu odprtih vrat, zaposleni pa lahko brez zadržkov izrekajo svoje pomisleke. Ključni kadri in inženirji se izobražujejo v tujini, podjetje pa sodeluje tudi z inštitutom za varilstvo. Vsi ključni kadri morajo znati več tujih jezikov, zato se na tem področju veliko izobražujejo, saj se tudi njihovi trgi širijo na jezikovno raznolika območja. Inovacije, ki jih vidijo kot ključni pogoj za preživetje, pri njih nastajajo predvsem tedaj, ko iščejo rešitve za obstoječe težave.

Podrobnejše informacije o projektu Gazela 2010 so na spletni strani www.gazela.com, kjer najdete tudi medijsko središče s fotografijami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od -1 do 13 °C

Sobota
od -2 do 14 °C

Nedelja
od 3 do 16 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat