| 

Aktualno

Porsche 911 Speedster - omejena serija 356 vozil

Porsche 911 Speedster - omejena serija 356 vozil

21.09.2010 ob 10:24

Zelo nizek, zelo športen in zelo redek: družba Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Stuttgart, je pripravila omejeno serijo 911 Speedster. Kot poklon prvemu modelu s tem imenom, 356 Speedsterju, bodo izdelali 356 vozil. Novi dvosedežnik se bistveno razlikuje od ostalih članov družine 911. Vetrobransko steklo, ki je za 60 mm nižje in ima manjši naklon, ter ploski lok športne mehansko pomične zložljive strehe in zna-čilni izboklini na pokrovu zložljive strehe v tradicionalnem slogu oblikujejo markantni profil vozila. Pri takšni oblikovni zasnovi pride za 44 mm širši zadek tega športnika s pogonom na zadnji kolesni par še bolj do izraza. Svetovni javnosti se bo Porsche 911 Speedster premierno predstavil v začetku oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu.

Novi 911 Speedster združuje klasične poteze Porschejevih športnih avtomobilov z izboljšanimi zmogljivostmi aktualne generacije 911: 3,8-litrski 6-valjni bokser motor razvije moč 408 KM (300 kW), kar je 17 kW (23 KM) več kot 911 Carrera S. S pov-prečno porabo goriva 10,3 l/100 km (po novem evropskem voznem ciklusu) pa je novi Speedster enako učinkovit kot 911 Carrera S Cabriolet brez povečane moči. Zasluga gre Porschejevi filozofiji inteligentnih voznih lastnosti. Za prenos moči na zadnjo premo s serijskim zapornim diferencialom skrbi Porschejev 7-stopenjski men-jalnik z dvojno sklopko (PDK). Vozilo je serijsko opremljeno s sistemom za uravna-vanje podvozja Porsche Active Suspension Management (PASM) in keramičnimi zavorami Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB). Učinkovito je seveda poskrb-ljeno tudi za zaščito potnikov. Porschejevi inženirji so posebej za 911 Speedster izpopolnili sistem varnostnih ščitov, ki je serijsko vgrajen pri vseh Porschejevih "odpr-tih" modelih.

Novi Speedster so zasnovali v hčerinskem podjetju Porsche Exclusive, ki je speciali-zirano za predelave Porschejevih vozil in za izdelavo omejenih serij. 911 Speedster napoveduje 25-letnico podjetja Porsche Exclusive, ki jo bodo obeležili leta 2011, in po izjemnem uspehu omejene serije 911 Sport Classic ponovno dokazuje, da je Por-sche na tem področju res izjemen strokovnjak. 911 Speedster sledi pristopu Porsche Exclusive, zato vključuje skoraj vso dodatno opremo serije 911, še posebej pa prep-riča s svojo notranjostjo, ki je izdelana z rokodelsko natančnostjo. Črno gladko usnje dopolnjujejo številni ekskluzivni detajli v barvi vozila. To so npr. aplikacije v obliki cilj-ne zastavice na sredinskem delu prilagodljivih športnih sedežev in usnjene stranice sedežev, ki so usklajene z barvo vozila.

Poseben športni poudarek novemu 911 Speedsterju daje ekskluzivna živo modra barva laka, ki ustvarja izrazit kontrast z zatemnjenimi, črno obrobljenimi žarometi ter s črnim okvirom vetrobranskega stekla in črnimi aplikacijami. Po želji je 911 Speed-ster brez doplačila na voljo tudi v carrarsko beli barvi. Poleg tega ima tudi posebno oblogo na sprednjem in zadnjem delu ter specifična stranska pragova.

Porsche je serijo Speedster predstavil leta 1953 s purističnim športnim avtomobilom na osnovi modela Porsche 356. Prvi Speedster je imel školjkasta sprednja sedeža, vrata z natičnimi stranskimi plastičnimi stekli in nizko, elegantno usločeno vetrobran-sko steklo. Leta 1988 je Speedster na osnovi modela 911 Carrera doživel preporod, z dodatno prepoznavno oblikovalsko potezo – pokrovom zložljive strehe z značilnima izboklinama. Tudi naslednja razvojna stopnja 911 Carrere v letu 1993/1994 je vklju-čevala model Speedster.

V Sloveniji bo 911 Speedster kupcem na voljo v začetku prihodnjega leta. Zanj bo
potrebno odšteti 242.370,00 € (vključno s 23-odstotnim DMV in 20-odstotnim DDV).
 

sorodni članki

Torek
od 0 do 14 °C

Sreda
od -2 do 17 °C

Četrtek
od -1 do 15 °C

Petek
od 4 do 13 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat