| 

Posel in moda

Osebna nega telesa

Osebna nega telesa

Vsak vaš dan je povezan z vašo zunanjostjo, vsako vaše delo je odvisno od vašega zunanjega izgleda, vsak prvi kontakt se vedno začne pri zunanjem videzu - vaši zunanji podobi. Zunanji podobi vsakega človeka daje pečat tudi urejena zunanjost, kamor pa nedvomno sodi tudi osebna nega telesa. Pravzaprav bi moralo biti samoumevno, da skrbi za svoje telo namenjamo dovolj pozornosti. Zanemarjeno telo deluje namreč tako odbijajoče, da ob njem druge odlike človeka kar zvodenijo, postanejo stranskega pomena. Kar je sicer krivično, a žal zelo ali skoraj izključno resnično še sploh v sedanjem času, ko je zunanja »perfekcija« postala globalna obsesija tako moških kot žensk tega sveta. Torej, če bi bili radi v življenju in v poslu uspešni, je negovano telo preprosto nujnost, brez katere ne gre.

Vsakodnevna nega telesa

Nega telesa v današnjem času ne predstavlja več luksuza ali prioriteto za določen sloj ljudi , ampak je nujnost vsakega posameznika. Skrb za telesno higieno in lepotilno nego se pri moških in ženskah razlikujeta. Nobenih razlik pa ni pri negi zob. Zobe si moramo umiti vsaj dvakrat na dan, to je zjutraj in zvečer pred spanjem. Za svež dah čez dan, predvsem po malici med delovnim časom ali po poslovnem kosilu, pa nam lahko pomagajo tudi razne ustne vodice, ustna pršila ali žvečilni gumi. Zlasti priporočljivo je, da si po vsakem obedu v službenem času, privoščimo vsaj osvežitev ustne votline in zob, uporabimo lahko pa tudi zobne nitke ali manjše prenosne zobne ščetke. Nikakor ni niti primerno niti vam v ugled, če se pojavite na sestanku s poslovno stranko s koščkom solate med zobmi ali s "čebulnim" zadahom! Časi, ko so si ljudje privoščili kopanje le enkrat na teden (običajno ob nedeljah zvečer), so že zdavnaj in dokončno mimo. Neprijetne vonjave so stvar preteklosti! Celo telo si vsak dan vsaj enkrat oprhamo. Odvisno tudi od vaših lastnih navad, od športnih aktivnosti, ki se jih dnevno udeležujete, pa tudi od lastnih potreb.

Negovana ženska

Velja poudariti, da nikoli ne pretiravajte z dišavami. Priporočljivo je, da od časa do časa poprosite svoje najbližje, da presodijo, ali je vaša vonjava premočna. Kajti iste dišave se po dolgotrajnejši uporabo tako navadite, da je skoraj ne zaznavate več. Za v službo uporabljajte raje blažjo toaletno vodico. Močnejši parfum si dovolite le v primeru večerne svečane službene obveznosti (razne večerje, novoletne zabave in podobno). Vonj parfuma se mora ujemati s »tipom« ženske ter mora ustrezati priložnosti in času dneva. Roke so ogledalo ženske in njen okras, zato je prav, da jim posvečate posebno pozornost. Suhe in razpokane roke nikakor niso primerne za poslovno žensko. Zato v kožo redno vtirajte ustrezno kremo za roke, ki jo navlaži, da ni groba in razpokana. Nohti na ženskih prstih so lahko daljši, a le če so negovani in urejeni. Pretirana dolžina pa ni le moteča in nepraktična, temveč deluje tudi primitivno. Barva laka na nohtih naj se ujema z barvo obleke ali z barvo nakita. Barve laka so sicer dovoljene vse, a za službene obveznosti so primernejše bolj nevtralne in svetlejše barve. Če se lak lušči z nohtov in je razpokan, ga morate ali v celoti obnoviti ali pa ga popolnoma odstraniti. Za poslovno žensko je okrušen lak na nohtih kot etiketa na pokvarjenem blagu! Lasje naj bodo vedno sveže umiti, negovani in skrbno počesani. Nikakor si poslovna ženska ne sme privoščiti umazanih in neurejenih las. Predvsem naj opozorimo na »narastke« pri barvanih laseh, razcepljene konice ali »mastne« lase! Omenimo še odstranjevanje telesnih dlačic. Vsaka poslovna ženska mora poskrbeti za odstranitev telesnih dlačic, tako obraznih, kot pod pazduho, na nogah in po rokah, če je to potrebno. Vsekakor je poraščenost nadlega in nevšečnost marsikatere ženske, a vendar morate za to poskrbeti in jih redno depilirati, ali same ali pa obiščite lepotilne salone, kjer bodo za to nadlego poskrbeli strokovno in na načine s trajnejšim učinkom.

Negovan moški

Tudi moški vse bolj posegajo po raznih moških dišavah. Po prhanju lahko uporabijo toaletno vodico, kolonjsko vodo, deodorant ali katero drugo podobno sredstvo za odišavljenje. A z dišavo tudi moški ne smejo pretiravati, sicer bodo dosegli ravno nasprotno od želenega. Lasje naj bodo vedno umiti in urejeni. Za poslovnega moškega je tudi frizura pomembna. Zato so redni obiski pri frizerju tako obvezni kot za ženske. Če moški nosi brado ali brke, jih nikoli ne sme zanemarjati. Dlačice morajo redno striči, jih oblikovati oziroma pobriti. Tako imenovana »tridnevna brada« je prej znamenje brezbrižnosti in nemarnosti kot posebne elegance in stila. Kar pomeni, da se morajo moški – razen če imajo urejeno brado – redno briti. Včasih je to potrebno tudi dvakrat na dan, zlasti kadar jih čakajo večerne obveznosti. Tudi obrvi pri moških morajo biti urejeni. Časi zaraščenih obrazov v stilu »ene obrvi« so mimo. Poleg tega močno zaraščene obrvi oči optično pomanjšajo in zaprejo, zato sogovorniku nudijo bolj mrk pogled. Nohti na moški roki morajo biti vedno čisti, urejeni in kratko pristriženi.

Toliko na kratko o osnovni osebni negi telesa. Vse ostalo kot je ženski (in tudi moški) make-up oziroma ličenje in drugo lepotičenje (frizura) je stvar posameznika, njegove domišljije, iznajdljivosti, pa tudi nečimrnosti! Malo narcisoidnosti pri negi telesa ni škodilo še nikomur, kvečjemu nasprotno! Nikoli in nikjer ne pozabite, da je videz izredno pomemben, čistoča in nega telesa pa sta uvod v vse ostalo, kar pokažete s svojo podobo (oblačila in obnašanje) okolici.

Povzeto po Priročnik lepega vedenja, Ljubljana, 2004

sorodni članki