| 

Poslovne priložnosti

Spremenite svoj hobi v biznis!

Spremenite svoj hobi v biznis!

06.07.2010 ob 22:17

Ali večino delovnega dne komaj čakate, da pridete domov da bi se lahko ukvarjali s svojim najljubšim hobijem? Kaj ne bi bilo življenje čudovito, če bi svoj hobi lahko spremenili v dobičkonosen posel? Seveda, vendar morate upoštevati nekaj dejstev:

Je vaš hobi tržno zanimiv?
Prvi korak na poti, na kateri boste svojo najljubšo aktivnost spremenili v svojo službo, je raziskava, ki vam bo pokazala, če je vaš hobi v resnici lahko posel. Strast do hobija je namreč eno, strast do nečesa, od česar boste živeli, pa nekaj povsem drugega. Preiščite splet in ugotovite, ali obstajajo službe na področju, ki vas zanima.

Dobro premislite
Če imate srečo in za vaš hobi obstaja tudi tržišče, premislite ali vas bo delo še vedno osrečevalo, tudi ko bo za vas postalo obveza in ne le užitek. Zelo pomembno pri vsem procesu je namreč vprašanje, če se bo vaše navdušenje nad hobijem spremenilo, ko to enkrat ne bo več zgolj hobi. Ta sprememba lahko odvzame vso zabavno plat, saj boste morali poleg razmišljanja o izdelku ali storitvi, razmišljati tudi o ceni, rokih, željah svojih strank itd.

Od začetka - ponovno
Vse vaše izkušnje morda ne bodo priznane kot strokovne in profesionalne, pa čeprav se s tem ukvarjate že dolga leta. Si lahko privoščite ponovno začeti na dnu in nato počasi plezati proti vrhu? Če ste odločeni, da želite delati na tem področju, si nekaj izkušenj lahko naberete v manjšem podjetju ali trgovini, v popoldanskem času, morda celo brez plačila.

Olajšajte si pot
Ne pustite redne službe že prvi trenutek. Poskusite vsaj nekaj časa početi oboje vzporedno, saj vam bo redna služba še vedno vir glavnine dohodka, pa še prehod na novi posel bo veliko mehkejši. Z drugimi besedami, pridobite si potrebno znanje in izkušnje, ko imate še vedno zanesljiv dohodek. To lahko pomeni tudi polovičen delovni čas, če si ga lahko privoščite, ali pa pridobitev kakšnih zahtevanih potrdil, opravljanje izpitov ali potrebno izobraževanje. Pustite si dovolj časa, saj uspešen prehod lahko traja tudi do pet let.

Pustite si odprta vrata
Ne zaprite dokončno vseh vrat, vsaj ne tistih do vašega zdajšnjega delodajalca. Zadržite se z olajšanjem svoje duše pred šefom, saj nikoli ne veste, če se boste nekoč morali vrniti na to delovno mesto. Morda se nekoč vseeno odločite, da se boste s hobijem ponovno raje ukvarjali le ob večerih.

Vir: Could Your Hobby Be Your Job? Roberta Chinsky Matuson, Lifehack.org

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat