| 

Uporabne informacije

Sedem smrtnih grehov na delovnem mestu

Sedem smrtnih grehov na delovnem mestu

Skupna želja (večine) zaposlenih je napredovanje, boljši zaslužek, priznanje službenih kolegov in seveda nadrejenega. Da se želja spremeni v ciljno usmerjeno pot, so potrebni ambicija, znanje, iznajdljivost, vztrajnost in tudi biti na pravem mestu ob pravem času. Večina na pot poslovnega uspeha in napredovanja v službi zakoraka s približno enakimi koraki, ki so nekakšen ustaljen in "pravilen" redosled dogodkov ter pridobljenega položaja na delovnem mestu. Spet drugi pa uporabijo razne "ukane" in bližnjice, ki jih ne glede na ceno hitro pripeljejo na vrh. Ali bodo pri tem koga prizadeli in ali je njihov uspeh plod sprenevedanja in skrivljenih resnic, ki običajno traja le kratek čas, jim ni pomembno. Za boljšo predstavo naj navedemo nekaj "takšnih" sodelavcev, katerim se je pametno izogibati:
- sodelavec, ki si za skupaj opravljeno delo, pri katerem ste mu pomagali tudi vi, pripisuje vse zasluge (in obratno: v primeru težav in slabše opravljenega dela, bi verjetno s kazalcem pokazal ravno na vas),
- sodelavka, ki bo vse svoje ženske čare uporabila za hitro napredovanje (seveda to velja, tudi za sodelavca),
- solisti, ki nikakor ne prenesejo kritike, ne znajo deliti znanja in izkušenj z vami, ki vedno modro molčijo (in hkrati srkajo informacije za lastno dobrobit).

Nedvomno ste že naleteli ali pa vsaj slišali za takšne "primerke". Zgodba je večinoma enaka, hitro pridobljeno spoštovanje in občudovanje zgrajeno na napačnih temeljih, tudi hitro izgubita trdna tla pod nogami. Kot namig čemu se je najbolje ogniti, da ne boste eden/ena izmed njih, vam predstavljamo sedem (smrtnih) službenih grehov, ki se jih velja zapomniti.

1. Ponos - Je že prav, da ste ponosi na svoje delo, ki ste ga opravili odlično. Pazite le, da vam ne stopi preveč v glavo, in ne pozabite tudi na vse tiste, ki so vam pri delu pomagali. Če tudi gre za izredno malo pomoč - cenite jo, kajti nikoli ne veste, kdaj jo boste ponovno potrebovali.

2. Zavist - Ne bodite preveč ljubosumni na sodelavca, ki ima super idejo in ga šef zato občuduje. Občutek ljubosumja zmanjšuje vašo samozavest in kreativno žilico. Dobro opravljeno delo sodelavca naj vam pomeni motiv in energijo za vaše boljše nadaljnje delo.

3. Jeza - Jeza na delovnem mestu nikakor ne more koristiti - zmanjšuje ugled, kredibilnost in profesionalnost. Je že prav, da ste do neke mere čustveno navezani na svoje delo, a izbruhi jeze v službi, še nikogar niso pripeljali do napredovanja. Negativno energijo, ki se nabere ob občutku jeze, raje potlačite in jo pretvorite v pozitivno energijo ter izkoristite za delovno strast in nove delovne izzive.

4. Pohlep - Drži, da je denar vladar. Res je tudi, da je denar največji, včasih tudi edini motiv, da hodimo v službo! Ampak žal pa ni res, da se na hitro pridobljeni denar vedno obdrži v denarnici. Malce strpnosti in pravih potez, ki počasi večajo "kupček", je boljši recept za bogastvo.

5. Lenoba - Brezbrižnost in lenoba vas ne bosta pripeljala nikamor v življenju. Sploh pa lenoba nikakor ne sodi v službo. Vprašajte se raje, če morda to delovno mesto ni pravo za vas? Kaj vas sploh motivira za delo? Zavedati se morate, da je vaše blagostanje odvisno od vašega dela in ne od dela vaših sodelavcev.

6. Požrešnost - Ne bodite preveč požrešni po uspehu, denarju, slavi, in ne jemljite vsega s preveliko žlico. Poleg vašega dela, morate nujno imeti tudi svoje zasebno življenje. Če delate le eno stvar v življenju in vse ostalo zanemarite, je le še vprašanje časa, kdaj boste ostali sami z vašim delom!

7. Poželenje - Sosedova trava je vedno bolj zelena! Namesto želje po tistem, kar ni vaše in česar ne morate imeti, se raje osredotočite na tisto, kar delate dobro in kar vam bo nedvomno uspelo storiti! Tudi če vam je sodelavec speljal novo delovno mesto, ki je bilo "obljubljeno" vam, ne zapravljajte dragocenega čas in energije po "želji", da bi bili na njegovem mestu. Izkoristite svojo priložnost, ko vam bo dana! Takrat vse moči in želje usmerite v svoj cilj!

Povzeto po: www.MSN.com, Seven Deadly Workplace Sins By Rachel Zupek, CareerBuilder.com writer

sorodni članki