| 

Uporabne informacije

Bonton uporabe mobilnega telefona

Bonton uporabe mobilnega telefona

Mobilni oziroma prenosni telefoni imajo v primerjavi z vsemi drugimi komunikacijskimi sredstvi eno nesporno prednost, ki pa ima dve plati. Prednost je ta, da človek lahko skorajda ob vsakem času mobilnik uporabi, da vzpostavi stik (ali to poizkuša) s komerkoli pač to želi, druga stran te prednosti pa je ta, da je tudi sam vedno dosegljiv. Dramatično lahko rečemo, da prenosni telefon lahko v določeni situaciji včasih komu celo reši življenje. Zlasti pomembno in že skoraj nepogrešljivo vlogo pa ima v poslovnem svetu, kjer je hiter pretok informacij marsikdaj odločilen dejavnik za uspeh. Tehnološka razvitost in dovršenost sodobnih mobilnih telefonskih aparatov je dandanes že praktično brez meja. Skupni imenovalec vseh njegovih prednosti pa je nedvomno hitra, natančna, svetovno razširjena, slikovno, podatkovno podprta informacija, katero lahko uporabnik mobilnika sprejme v vsakem trenutku dneva. Slabosti oziroma omejitve uporabe mobilnih telefonov so morda le kakšne fizične prostorske omejitve oziroma »zaprte« lokacije kot so razni cestni ali železniški tuneli, predori, kletni prostori, dvigala in podobni prostori, ki ne prepuščajo signalov za brezhiben sprejem. Še ena slabost, ki pa je izključno odvisna od uporabnika pa je: skrb, da je baterija vedno polna!

Poleg vseh očitnih prednosti, ima uporaba mobilnega telefona še druge svoje slabosti, ki pa so izključno posledica neprimernega, sebičnega in nevljudnega obnašanja uporabnikov. Če želimo v celoti izrabiti njegove prednosti in se čim bolj izogniti motečim dejavnikom, je potrebno upoštevati nekaj osnovnih pravil.

Uporaba mobilnika med poslovnimi sestanki in srečanji
Izklopite zvonec in nastavite funkcijo diskretnega znaka za klic ali sprejem sporočila (vibriranje, kratek znak ali pisk za klic ali sprejem sporočila). V kolikor je za vas klic oziroma sporočilo izredno visokega pomena, se sogovorniku oziroma vsem prisotnim opravičite, lahko tudi zapustite prostor, in opravite pogovor ali odgovorite na sporočilo. Pogovor opravite kar se da hitro.
Uporaba mobilnika v restavraciji na poslovnem kosilu ali večerji
V nobenem primeru ni primerno imeti mobilnika na mizi! Izklopite zvonec in nastavite funkcijo diskretnega znaka za klic ali sprejem sporočila (vibriranje, kratek znak ali pisk za klic ali prejem sporočila). V kolikor pričakujete pomemben klic ali pa vas enostavno muči radovednost, se opravičite in zapustite mizo (se odpravite v sanitarne prostore, predprostor restavracije) in opravite razgovor na hitro, nato pa se vrnite k mizi.
Telefoniranje na javnih mestih
Telefon uporabljajte diskretno, ne govorite tako glasno, da vas slišijo nekaj kilometrov daleč. V kolikor ste v družbi ljudi, vedno pogovor opravite hitro in se posvetite prisotnim.
Družabno poslovna druženja v gledališču, koncertni dvorani ali na plesu
Če se le da, mobilnik pustite v svojem avtu ali v plašču, ki ga pustite v garderobi. Ženske imajo prednost, da lahko svoje mobilnike vedno spravijo v torbico. Za moške je popolnoma neprimerno, da v svečani večerni formalni obleki v žepih nosijo mobilne telefone! Če morate opraviti telefonski klic ali ga pričakujete, se pač odpravite po telefon in svoj razgovor opravite kar v avtu ali predverju.
Telefoniranje na službeni poti
Upoštevati je potrebno prepovedi uporabe mobilnikov na javnih prevoznih sredstvih, kjer je to predpisano. Sicer pa se telefone uporablja diskretno in velja pri uporabi upoštevati osnovno obzirnost od sopotnikov.

Sam bonton vodenja telefonskega pogovora po mobilnem telefonu pa se popolnoma nič ne razlikuje od pogovora po stacionarnem telefonu. Ne glede na to, da se na zaslonu mobilnika izpiše vaša telefonska številka (ali celo vaše ime), se je potrebno predstaviti, predno začnete pogovor. Ves nadaljnji način pogovora in učinek ali uspeh le-tega pa je odvisen od vaših komunikacijskih sposobnosti.

Nič in nihče vam ne brani ali prepoveduje, da imate mobilnik povsod in vedno s seboj. Vendar poskrbite, da ga tam, kjer bi lahko deloval moteče, izklopite. Variacije funkcij sodobnega mobilnika omogoča, da kljub izključenem zvonjenju (vklopljeno pa je diskretno vibriranje) ali popolnoma izklopljenem telefonu, veste, da ste bili klicani oziroma, da ste prejeli neko informacijo (SMS, MSM). Kajti možnosti, da se z neprimerno uporabo mobilnega telefona osmešite, je na pretek. Zato ga uporabljajte takrat, ko je to zares potrebno, in ne preizkušajte potrpljenja sogovornikov ali drugih prisotnih v prostoru, kjer se nahajate.


vir: Povzeto po Priročniku lepega vedenja

sorodni članki