| 

Aktualno

Afera Madoff

Afera Madoff

03.06.2010 ob 22:50

Decembra 2008, ko je finančna kriza preplavila Ameriko in svet, je Bernard »Bernie« Madoff, ena od vodilnih figur na Wall Streetu in bivši predsednik borze NASDAQ, odvrgel bombo: v nekaj desetletjih je osleparil na tisoče vlagateljev po svetu, v skupnem znesku 50 milijard dolarev. Čez noč je izraz »ponzijeva shema« – sleparska investicijska strategija, v kateri se zgodnjim vlagateljem izplačujejo donosi z denarjem kasnejših vlagateljev – dobil ime Madoffova shema.
Peter Sander je prvi, ki se na široko loteva tega epskega škandala in spremlja Madoffov vzpon od nepomembnega judovskega šolarja do trgovca na Wall Streetu, od borznega posrednika do upravitelja premoženja. V zanimivi pripovedi opisuje, kako je Madoff ustvaril svojo blagovno znamko, kako se je uspel vključiti v vplivne kroge in kako se je lahko zgodilo, da je njegova piramida tako dolgo ostala skrita. Spoznamo človeka, ki je bil znan po svoji skromnosti. Ob vsem denarju je namreč posedoval »le« 18 metrov dolgo ribiško ladjo, imenovano »Bull«, luksuzno stanovanje na Manhattnu in dve hiši ob morju. Spoznamo tudi, kako je Madoff – čigar aretacija je postala »hrana« za antisemitizem – s svojim pohlepom boleče prizadel judovske organizacije. Sander se sprašuje: Kako je Madoffu uspelo prepričati toliko izkušenih vlagateljev, da so mu zaupali toliko denarja, ne da bi veliko spraševali? Kako mu je uspevalo toliko let zavajati regulatorje? Kako bo afera vplivala na Wall Street? Kako se lahko povprečen vlagatelj v prihodnje obvaruje pred podobnim polomom?


knjiga: AFERA MADOFF : Prevara ter zlom največje finančne piramide, dolžina: 256 strani, www. zlatkoturkovic.com

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 3 do 12 °C

Nedelja
od 0 do 11 °C

Ponedeljek
od -2 do 14 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat