| 

Postal sem podjetnik

Vzoren sodelavec

Vzoren sodelavec

29.05.2010 ob 00:53

Velik del dneva preživimo na delovnem mestu. V družbi svojih sodelavcev. Kako se razumemo z njimi in kako se počutimo v njihovi bližini, nam lahko polepša ali pa zelo poslabša vsak dan znova. Za vsak odnos pa sta potrebni dve strani. Ste se kdaj vprašali, kaj si oni mislijo o vas? Kako se sodelavci počutijo v vaši bližini? Kdaj pa kdaj se postavite v kožo svojih sodelavcev in se poglejte z njihovimi očmi? In kaj vidite? Kakšen sodelavec ste? Ste prijazni, radi pomagate, se držite bolj zase, ste godrnjač? Res je, da to ni ravno pravi in najboljši način, da izveste, kaj si o vas v resnici mislijo vaši sodelavci, vendar bo takšen pogled skozi oči drugih, vseeno prinesel vsaj nekaj pozitivnih učinkov.

Prvo najpomembnejše pravilo pri zagotavljanju čim bolj »harmoničnega« delovnega okolja je, da ste do sodelavcev obzirni. Šteje pa tudi že gesta, da občasno pomislite na to, kako lahko vaše obnašanje vpliva na sodelavce in na delo, ki ga skupaj opravljate. V nadaljevanju vam podajamo deset namigov, kako lahko postanete še boljši delovni kolega.

1. Pazite na glasnost … vašega glasu, ko se pogovarjate po telefonu ali ko prepevate svojo najljubšo pesem. Utišajte zvoke na svojem osebnem računalniku.

2. Ne hvalite se! Domišljavost in stalno hvaljenje lastnih dosežkov, pa naj bodo poslovni ali osebni, nista najbolj priljubljeni človeški lastnosti. Kompliment, ki pride sam od sebe, je vreden tisočkrat več kot pa tisti, ki ga z vztrajnim hvaljenjem samega sebe dobesedno vsilite sogovorniku na usta!

3. Izogibajte se opravljanju sodelavcev! Opravljanje ima vedno učinek »bumeranga«!

4. Pospravljajte za seboj! Pa naj bo to kuhinja ali stranišče, zapustite prizorišče v takšnem stanju kot je bilo pred vašim prihodom.

5. Utišajte zvok na vašem mobilnem telefonu, vklopite vibriranje. Še zlasti to velja, ko delite pisarno z drugimi.

6. Pospravite svoje delovno mesto. Kupi neurejenih papirjev, dokumentov, vmes tudi ostanki včerajšnje malice … nikakor!

7. Ne razpravljajte o politiki! Politična razpravljanja prihranite za politične shode!

8. Zadržujte čustva in temperament! Jok, glasno smejanje, preklinjanje in podobno obnašanje ni primerno.

9. Vzdržujte osebno higieno! Sodelavci vam bodo hvaležni, če boste redno skrbeli za svojo osebno higieno in če se ne boste »okopali« v svojem parfumu.

10. Malo klepetanja o vsakdanjih temah je dobrodošlo med sodelavci, nikakor pa jih ne obremenjujte s svojimi življenjskimi dogodivščinami in zato porabite dragocene minute ali celo ure.

Najboljše delovno okolje je, če delamo z ljudmi, ki so nam simpatični ali celo z njimi navežemo prijateljske odnose. Ker pa to ni vedno tako, se moramo potruditi za čim bolj prijetno vzdušje, ki je dobro ali vsaj znosno tako za nas kot za druge.

Povzeto po www.mns.com - Be a Better Co-worker: 10 Tips, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat