| 

Poslovne priložnosti

Mladi podjetniki v boj z bresposelnostjo na Štajarskem

Mladi podjetniki v boj z bresposelnostjo na Štajarskem

18.05.2010 ob 14:55

Zavod mladi podjetnik v sodelovanju s številnimi partnerji po Sloveniji organizira najrazličnejše dogodke, s katerimi spodbuja podjetništvo med mladimi. Nazadnje so v Mariboru v sodelovanju s Tovarno podjemov uspešno izvedli po Sloveniji že uveljavljeno brezplačno izobraževanje Lastno podjetje? Zakaj pa ne! Izobraževanja, ki je potekalo v prostorih univerzitetnega inkubatorja Univerze v Mariboru se je odzvalo več kot 100 mladih podjetnikov, ki so do zadnjega kotička napolnili veliko sejno dvorano.

Štajerska regija ima že dolgo časa precejšnje probleme z brezposelnostjo in je bila že pred krizo precej nad povprečno ravnjo brezposelnosti v Sloveniji. Samo v letu 2009 pa se je na tem območju delež brezposelnih povečal za eno tretjino v primerjavi z letom 2008. Posebej je problem brezposelnosti pereč tudi med mladimi Štajerci, saj so ti ena izmed najbolj ranljivih skupin na trgu delovne sile. Mladi so tudi najbolj prizadeti v času krize, saj je novih delovnih mest zelo malo.

„Pri Zavodu mladi podjetnik verjamemo v moč mladih in jim v sodelovanju s partnerji želimo pomagati na začetnih poteh podjetništva, bodisi kot rešitev problema iskanja prve zaposlitve bodisi v primeru brezposelnosti,“ je povedal Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik. V sklopu že uveljavljenih brezplačnih izobraževanj Lastno podjetje? Zakaj pa ne! so tudi mladim Štajercem skupaj s Tovarno podjemov predstavili najnujnejše osnove, ki jih potrebujejo, da bodo lahko uspešno ustanovili lastno podjetje in se na ta način sami zoperstavili perečemu problemu brezposelnosti mladih.

Najprej so bodočim podjetnikom prikazali izdelavo in pomen poslovnega načrta, ki je zelo pomemben korak pri ustanovitvi lastnega podjetja. V nadaljevanju so udeležencem izobraževanja predstavili prav postopke ustanovitve lastnega podjetja, s čimer so bodoče mlade podjetnike želeli obvestiti o različnih možnostih glede ustanovitve podjetja, opozorili so jih tudi na pasti subvencije za samozaposlitev ter višino stroškov, ki jih zahteva ustanovitev lastnega podjetja. Nato so se mladi seznanili še z programsko opremo podjetja Manto, ki pomaga pri boljši organiziranosti podjetja. V zadnjem sklopu so izvedli še praktični prikaz delovanja računovodskega programa miniMAX, ki olajša poslovanje malega podjetja.

»Vedno več mladih v Podravju razmišlja o svoji lastni podjetniški poti in le-to tudi uspešno udejanja,« je povedal eden izmed predavateljev na tokratnem izobraževanju, direktor Tovarne podjemov in predavatelj na Ekonomsko-poslovni fakulteti mag. Matej Rus, ki je zadovoljen z razvojem podjetništva med mladimi Štajerci. Poudaril je tudi pomembnost tovrstnih dogodkov za razvoj podjetništva v regiji. »Odziv na podjetniške dogodke je iz leta v leto večji, kar kaže na vedno večji interes. Takšni dogodki lahko ponudijo učinkovito in dostopno možnost za pridobitev novih znanj in informacij za potencialne podjetnike ter jim hkrati nudi odlično možnost za mreženje in izmenjavo izkušenj in mnenj,« je še dodal.

vir: mladipodjetnik.si
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 7 do 12 °C

Torek
od 4 do 14 °C

Sreda
od 8 do 2 °C

Četrtek
od 0 do 8 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat