| 

Poslovne priložnosti

Izkoristite splet za ohranjanje socialne mreže

Izkoristite splet za ohranjanje socialne mreže

10.05.2010 ob 08:26

Pri poslovanju, kot tudi pri iskanju zaposlitve, je odločilna moč vaše mreže. To nam je sedaj že popolnoma jasno, vendar nikakor ne škodi, če se vsake toliko na to ponovno opozorimo. Nič koliko zaposlitev se najde prek poznanstev, veliko poslov je sklenjenih med znanci, da ne omenjamo vseh idej, ki se rodijo v družbi prijateljev.

Če primerjate, koliko ljudi ste do sedaj spoznali in s kolikimi se obdržali stik, vas kar malo stisne pri srcu. Vsa ta socialni kapital vam je preprosto spolzel iz rok. Razumem, da je v natrpanem urniku težko najti čas še za vzdrževanje stika z skoraj popolnimi neznanci. Toda, če bi ohranili stik vsaj z enim od desetih ljudi, ki ste jih spoznali v zadnjih nekaj letih, bi imeli 'pokrita' praktično vsa področja.

Počasi bo vsem nam moralo priti v navado, da ohranjamo stike, vsaj na neki osnovni ravni. Tudi za nazaj se da še marsikaj popraviti. Zagotovo imate kup vizitk, ki ste jih nabrali skozi leta. Pošljite kratko in prijazno sporočilo, če je osebi na drugi strani vsaj malo v interesu, vam bo zagotovo odgovorila. Ugotovili boste tudi, če so osebe še na istem delovnem mestu in tako naredili red med starimi vizitkami.

Kaj lahko storimo, da bo naša socialna mreža ostala živa in bomo od nje lahko imeli korist? Nekaj predlogov najdete v nadaljevanju:

Pošljite elektronsko pošto vsem, ki so vam kadarkoli dali vizitko in z njimi niste več v kontaktu. Opravite grobo selekcijo in odstranite tiste s katerimi iz kakršnihkoli razlogov nočete imeti nobenih opravkov. Preprosto jim povejte, da ste po dolgem času naleteli na njihovo vizitko in da bi radi ohranili stike.

Uporabljajte socialne medije. Po tem, ko spoznate novo osebo, mu pošljite povabilo, da se vam pridruži na kateri od socialnih skupnosti. LinkedIn bo verjetno najboljša izbira, pa tudi z ostalimi, ne tako poslovnimi, ne bo nič narobe.

Stopite v akcijo. Naj vas ne bo sram ali strah nekoga povabiti na kavo ali ga vprašati za prijateljski nasvet. Bolj kot se boste angažirali, večji bo uspeh. Nikoli ne veste, kje se skriva novo prijateljstvo ali odlična poslovna priložnost.

Ne tržite. To je vaša predstavitev, predstavitev vas kot sočloveka in ne kot prodajalca storitev ali produktov določenega podjetja. Zagotovo bo razlika v odzivu med 'Jaz sem Janez, mož in oče, ter navijač Barcelone.' ter med 'Jaz sem Janez, tržnik oglasnega prostora v podjetju Vse-vam-prodam d.o.o.''

Če vam je ponovno uspelo vzpostaviti stik, ga nikar več ne izpustite iz rok. Vse prerado se zgodi, da odlašamo ali kar pozabimo. Nastavite si opomnik in osebo vsake toliko 'spomnite' nase. Vseeno ne počnite tega prepogosto, enkrat do dvakrat na leto bo čisto dovolj.


Martin Pelicon, MojeDelo.com
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 15 do 22 °C

Sobota
od 10 do 23 °C

Nedelja
od 7 do 24 °C

Ponedeljek
od 10 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat