| 

Posel in moda

Koliko časa preživi povprečni Evropejec na delavnem mestu?

Koliko časa preživi povprečni Evropejec na delavnem mestu?

19.04.2010 ob 10:02

Povprečni Evropejec dela 37,8 ure na teden. Državljani novih članic EU delajo več kot drugi. Polovica turških delavcev si služi kruh sedem dni v tednu.
Povprečni redno zaposleni Evropejec je star 40 let in dela v povprečju 38,7 ure na teden ter 1750 ur na leto, kažejo rezultati raziskave evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eiro), ki so jo izvedli med 27 državami članicami EU, v analizo pa so vključili tudi Norveško. Največ delajo trgovci, sledijo jim zdravniki. Povprečno si lahko državljani članic EU privoščijo 25,3 dneva plačanega dopusta. Slovenija sodi z devetimi drugimi državami (Bolgarijo, Estonijo, Grčijo, Madžarsko, Litvo, Latvijo, Malto, Portugalsko in Romunijo) v najbolj produktivno skupino, kjer zaposleni delajo povprečno 40 ur na teden. Najniže na lestvici so Francozi s petimi urami manj.

Delovni čas držav članic skupine EU15 se je v zadnjih desetih letih skrajšal: povprečno delajo 37,9 ure na teden , v ostalih članicah EU je ostal enak: večinoma delajo po 40 ur na teden. Zaposleni v novih članicah delajo 1,7 ure na teden več kot tisti iz starih. Prebivalci vzhodne in južne Evrope delajo največ, v državah osrednjega in severnega dela celine pa so vajeni krajših delovnih časov. Upoštevajoč vse nadure na rednem delovnem mestu so se na vrh lestvice za leto 2006 zapisali Latvijci z 42,1 ure tedenskega dela pred Romuni (41,7) in Avstrijci (41,3). Slovenija se je s 40,6 urami znašla v prvem delu lestvice, izenačena s povprečjem skupine članic, ki ji pripada. Najmanj so pred dvema letoma delali Francozi - 37,6 ure na teden, kar je 4,5 ure manj od najbolj produktivnih na lestvici.

Ženske v starih članicah delajo v povprečju 33 ur na teden (največ jih ima sicer od 35 do 39 ur dolg delovni teden), moški pa skoraj 42 - največ jih dela od 40 do 44 ur. Pri tem ni zanemarljivo, da je vendarle še precej zlasti moških, ki po Eurostatovih podatkih delajo tudi od 60 do 99 ur na teden.

Samozaposleni delajo občutno več kot zaposleni.

Delovni čas, urniki in organizacija dela so pomembni elementi za produktivnost na delovnem mestu. Druga raziskava omenjene evropske fundacije, ki so jo izvedli med 31 evropskimi državami, kaže, da po delovnih navadah izstopajo Turki. Polovica turških delavcev si služi kruh sedem dni v tednu, 75 odstotkov pa jih dela šest ali sedem dni. Ti podatki kažejo razmere turškega gospodarstva, katerega glavna panoga je kmetijstvo, kjer so značilni dolgi delovni časi. Presežek delovnega časa je značilen predvsem za moške in samozaposlene. Takšen delovni čas poleg kmetijstva zahteva še delo v hotelih, restavracijah in v gradbeništvu. Menedžerji in kmetje so tisti, ki delajo več kot 48 ur na teden.

Več kot polovica zaposlenih v 31 evropskih državah ima urnike z natančno določenim časom prihoda in odhoda z delovnega mesta. Kar 67 odstotkov Južnoevropejcev vsak teden zbere enako število ur na delovnem mestu. Na Nizozemskem in v Skandinaviji pa je takšnih le 45 odstotkov. Delo v izmenah, ki je značilno za zdravstvo, hotele, restavracije, proizvodnjo in prevozne dejavnosti, je najbolj pogosto v vzhodni in južni Evropi. Tistih delavcev, ki imajo poleg primarne še drugo službo, je v EU le za 3,5 odstotka.

vir:gzs.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat