| 

Posel in moda

Rekreacija med službenim časom

Rekreacija med službenim časom

18.04.2010 ob 15:38

Storite nekaj za svoje telo in zdravje tudi med delovnim časom. Zaradi osemurnega (in tudi daljšega) enoličnega sedečega dela z malo gibi, je vaše telo v prisiljenem položaju, ki z leti lahko pusti nepopravljive posledice in okvare na vašem telesu. Zato vam v nadaljevanju opisujemo nekaj preprostih vaj, ki jih lahko izvajate kar na svojem delovnem mestu ali (kar je še bolje) pa zaprte prostore zapustite in splet vaj izvajajte na svežem zraku. Vse naštete vaje se izvajajo v stoječem položaju.

Splet vaj za rekreativni odmor med delovnim časom:

Prva vaja: zanoženje in hkrati odročenje gor.
Levo nogo z zamahom zanožimo, hkrati se vzpnemo na prste desne noge, na kateri stojimo in zamahnemo z obema rokama v odročenje nazaj gor in se nato vrnemo v začetni položaj. Enako napravimo še z drugo nogo; delamo izmenoma. Po osem ponovitev za vsako stran.

Druga vaja: odkloni trupa po dvakrat v levo in dvakrat v desno.
Vsakokrat ko se odklonimo odnožimo tisto nogo, nad katero se nagnemo. Razen tega hkrati prenesemo roke iz priročenja v vzročenje, kar pomeni, da jih dvignemo nad glavo. Delamo počasi po osem ponovitev na vsako stran.

Tretja vaja: odkloni in prikloni.
Stopimo v malo razkoračeno stojo. Roke dvignemo nad glavo. Najprej napravimo odklon v levo, nato odklon v desno, predklon (hrbet naj bo raven) in nazadnje se vzravnamo. Roke so več čas v vzročenju, dlani spojene. Osem ponovitev.

Četrta vaja: kroženje s trupom.
Stojimo razkoračeni, nagnemo se naprej, da je trup vodoravno in roke pomolimo predse. Krožimo s trupom v levo: predklon, odklon v levo, zaklon, odklon v desno in spet predklon. Roke so ves čas v podaljšku trupa vzročene. Po 4x v levo in desno; dve seriji.

Peta vaja: Dviganje na prste in počepanje.
Stojimo, se dvignemo na prste, hkrati dvignemo tudi roke nad glavo. Trudimo se, da smo zares iztegnjeni. Vdih. Potem se spustimo globoko v čep in se z rokami opremo ob tla. Izdih. Vajo ponovimo 10x.

Šesta vaja: nihanje trupa.
Razkoračna stoja, roke so dvignjene. Spustimo se v predklon, se zazibljemo in pri tem sproščeno skozi odročenje zanihajo tudi roke, da jih pred seboj prekrižamo. Nato se dvignemo. Ko smo vzravnani vdihnemo, v predklonu izdihnemo.

Sedma vaja: iztegnitev - pokrčenje.
Iz priročenja roke v zamahu dvignemo nad glavo in se hkrati vzpnemo na prste (vdih). Nato zamahnemo z rokami skozi predročenje in priročenje v zaročenje. Hkrati napravimo rahel predklon in glavo povesimo (izdih), razen tega pa dvignemo še pokrčeno levo nogo. Roke gredo nato spet nad glavo in ko znova zamahnemo nazaj, dvignemo desno koleno. Po osem ponovitev z vsako nogo.

Osma vaja: nihanje z rokami in počepanje.
Z rokami mahamo naprej in nazaj kot pri smučarskem teku. Hkrati se ritmično pozibavamo v kolenih gor in dol in se vzpenjamo na prste. Ko gre leva roka v predročenje, gre desna v zaročenje. Delamo, dokler se ne umirimo.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat