| 

Aktualno

Prvi trije meseci Ljubljanskega turizma

Prvi trije meseci Ljubljanskega turizma

08.04.2010 ob 09:09

Prvi kvartal je za nami, prav tako velikonočni prazniki, za katere turistični delavci radi rečejo, da so nekakšna napoved turistične sezone, ki je pred vrati.

Od uradnih statističnih podatkov, ki jih zajema SURS, so znani le januarski, ki nakazujejo dober trend. Ljubljana je imela v prvem letošnjem mesecu 16.816 obiskovalcev, t.j. za 7,8 odstotkov več obiskovalcev in 33.594 realiziranih nočitev, t.j. za 3,9 odstotkov več nočitev, kot januarja lani. Zanimivo je, da so po ustvarjenih nočitvah (ponovno) Italijani na prvem mestu, na drugem mestu pa po ukinitvi viz gostje iz Srbije. Sledijo jim Avstrijci na tretjem mestu, nato Nemci, Hrvati, Britanci, Američani in Francozi.

V javnem zavodu Turizem Ljubljana dnevno zajemamo število prihodov in nočitev za 17 objektov, kar je približno 80 odstotkov ljubljanskih nastanitvenih zmogljivosti. V prvih treh mesecih letošnjega smo zabeležili 90.607 nočitev, kar je za 1 odstotek več, kot v enakem obdobju lani. Kaže, da se bo trend vendarle obrnil navzgor, saj je za nami kar 20 mesecev slabših rezultatov, kot smo jih bili navajeni pred nastopom gospodarske krize.

Med velikonočnimi prazniki je kljub malo bolj kislemu vremenu Ljubljana zabeležila velik turistični obisk. Prevladovali so obiskovalci iz sosednjih držav, v podaljšanem prazničnem vikendu (od petka do ponedeljka) pa smo v treh turistično informacijskih centrih TIC našteli kar 3.198 obiskovalcev, med njimi veliko enodnevnih, ki so v Ljubljano prišli zgolj na izlet.

Barbara Vajda, direktorica zavoda Turizem Ljubljana, ocenjuje: »Če se po jutru dan pozna, bo letos za ljubljanski turizem zanesljivo manj oblačen, kot je bil lani.«

vir: Javni zavod Turizem Ljubljana

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat