| 

Uporabne informacije

Ko podjetje umre

Ko podjetje umre

12.03.2010 ob 21:45

 

Direktorji in vodstvo podjetja morajo dovolj hitro prepoznati znamenja iz podjetja ali iz okolja, ki opozarjajo na težave.
 

Konec poslovanja lahko razdelimo na:

  • prijeten konec – prenehanje zaradi doseganja cilja, ki smo si ga zastavili ob ustanovitvi podjetja ali določenega projekta in
  • manj prijeten konec – to velja predvsem za upnike, saj bodo morali razglasiti konec poslovanja in bodo slednji poplačani delno ali pa sploh nikoli.

Direktorji in vodstvo podjetja morajo dovolj hitro prepoznati znamenja iz podjetja ali iz okolja, ki opozarjajo na težave. Vodilni v podjetjih morajo vedeti kdaj prijaviti prisilno poravnavo ali stečaj. Za prisilno poravnavo se odločimo, če podjetje ni kapitalsko ustrezno in ko ocenimo, da je naše podjetje prezadolženo. V primeru, da se odločimo za prisilno poravnano, moramo meniti, da bi s finančno reorganizacijo v prihodnje podjetje lahko nadaljevalo poslovanje.

Razlogi za stečaj nastopijo, ko prisilna poravnava ni uspešna ali skupaj z vodstvom podjetja ne vidimo možnosti za nadaljnje poslovanje. Naloga lastnikov in vodstva je, da dovolj zgodaj ugotovimo, kdaj postane podjetje kapitalsko neustrezno. Če stanje ugotovimo pravočasno, imajo upniki možnost, da so v celoti poplačani.

V večini primerov je kapital družbe negativen, kar pomeni, da sredstva ne zadoščajo niti za pokritje upnikov, ponavadi je ravno dovolj za pokrivanje stroškov postopka. Kar ostane po poplačilo dolgov, je na voljo lastnikom. Ključ do okrepitve stečajnega procesa je, da so upniki seznanjeni s poslovanjem podjetja in da poudarjamo pomen njihove pomoči med procesom.

Če se direktorji potrudijo, da bi si pridobili večje zaupanje upnikov, bodo podjetju s tem pomagali, da ga izvlečemo iz finančnih težav, ne da bi bili obsojeni na neuspeh. Vendar se veliko poskusov, da bi s skupinami upnikov dosegli soglasje, konča v sovraštvu in prepiru.

Upniki bi se morali ukvarjati s kapitalsko ustreznostjo svojih poslovnih partnerjev in bi lahko dovolj zgodaj prenehali poslovati z njimi.

Stečaj mora biti zadnji možni izhod. Vložimo ves trud in znanje, da bi se ga rešili in da podjetje ne bi nehalo poslovati. Zapišemo lahko, če se nam zgodi primer ali prisilne poravnave ali stečaj, smo odpovedali pri obvladovanju obratnega kapitala.

 

Vir: Priročnik Direktor –ZEN vodenja, www.dashofer.si 
 

 

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 3 do 13 °C

Petek
od 3 do 13 °C

Sobota
od 2 do 14 °C

Nedelja
od 7 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat