| 

Aktualno

21 finalistov za najboljšega delodajalca Zlata nit 2009

21 finalistov za najboljšega delodajalca Zlata nit 2009

06.02.2010 ob 12:58

 V okviru medijsko-raziskovalnega projekta in izbora najboljših zaposlovalcev Zlata nit 2009 je znanih 21 finalistov med majhnimi, srednje velikimi in velikimi podjetji glede na število zaposlenih. V sklepni del izbora so se podjetja uvrstila na podlagi rezultatov raziskave, v okviru katere je na anketni vprašalnik odgovarjalo kar 8.014 zaposlenih iz vse Slovenije. Agregatna povprečna ocena kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo (na lestvici med 1 in 5) za leto 2009 znaša 3,62. O zmagovalcih v posamezni kategoriji bo izborna komisija odločala po poglobljenih intervjujih z vodstvi podjetij. Izborna komisija bo zmagovalce, ki bodo prejeli priznanja Zlata nit, razglasila 18. marca 2010.

Finalisti (po abecednem vrstnem redu):
• V skupini malih podjetij se je med finaliste uvrstilo naslednjih sedem podjetij: B2, Collegium Mondial Travel, Hair Beauty, Intera, List, Vivo, XLAB;
• V skupini srednje velikih podjetij so finalisti: Četrta pot, Halcom, Medis, Microsoft, MIK, NIL, Sava;
• Finalisti v kategoriji velikih podjetij so: dm drogerie markt, Krka, Lekarna Ljubljana, S&T Slovenija, Si.mobil, Trimo in Zavarovalnica Triglav.

Izmed sedmerice malih podjetij je le eno podjetje »povratnik« med finaliste Zlate niti, preostalih šest podjetij se je v izbor Zlata nit prijavilo prvič in se tudi med 101 najboljšega zaposlovalca uvrstilo prvič. To samo potrjuje opažanje, da imajo majhna in uspešna podjetja, med katerimi si morda nekatera šele utirajo pot na širši trg, visoko organizacijsko kulturo, ki jo središči zavedanje, da je največji kapital podjetja človek.

Finalisti po regijah
• Osrednja Slovenija: šest malih podjetij (B2, Collegium Mondial Travel, Hair Beauty, List, Vivo, XLAB), tri srednje velika podjetja (Halcom, Medis, NIL) in štiri velika podjetja (dm drogerie markt, Lekarna Ljubljana, S&T Slovenija, Si.mobil)
• Dolenjsko-posavska regija: dve veliki podjetji (Krka in Trimo)
• Gorenjska regija: dve srednje veliki podjetji (Četrta pot, Sava)
• Dravsko-pomurska regija: eno malo podjetje (Intera)
• Savinjsko-zasavska regija: eno srednje veliko podjetje (MIK)
• iz primorsko-notranjske regije med finalisti ni nobenega podjetja.

Odnos je ocenjevalo kar 8.014 slovenskih zaposlenih
Agregatna povprečna ocena kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo (na lestvici med 1 in 5) za leto 2009 znaša 3,62. V lanskem letu je bila ta vrednost 3,71, leto prej pa 3,68. Podatek je zagotovo spodbuden, odkloni niso tako visoki, kot bi glede na okoliščine krize in recesije lahko bili. V raziskavi Zlata nit 2009 je med 101 najboljšim zaposlovalcem sodelovalo 8.014 respondentov, kar je več kot v preteklem letu, ko je na vprašalnik odgovarjalo 7.783 sodelavcev. Glavna merila za uvrstitev podjetij na seznam 101 najboljšega zaposlovalca so (poleg uspešnosti poslovanja, ki prinaša 20 odstotkov končne ocene) izsledki raziskave, ki jo je raziskovalni center opravil med zaposlenimi v sodelujočih podjetjih. Vprašalnik se osredotoča na šest področij: 1. temeljni odnos med podjetjem in zaposlenim; 2. vloga in kakovost dela posameznika v podjetju; 3. značilnosti organizacijske kulture in klime ter medsebojnih odnosov; 4. podjetnost in inovativnost; 5. kakovost delovnega okolja in 6. osebna rast in razvoj.

Slavnostna razglasitev zmagovalcev med majhnimi, srednje velikimi in velikimi podjetji s podelitvijo priznanj vsem finalistom bo v četrtek, 18. marca 2010.

Zlata nit v javni upravi
Zlata nit, medijsko-raziskovalni projekt z nacionalnim izborom najboljših zaposlovalcev v letošnjem letu prvič poteka tudi v državni upravi in njenih upravnih enotah. V sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in Inštitutom za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani bo z uporabo prilagojene metodologije (prek ocene kakovosti odnosa med organizacijo in zaposlenimi ter na podlagi kazalnikov učinkovitosti in uspešnosti dela upravnih enot) bodo 2. junija 2010 razglasili tri najboljše upravne enote v kategoriji malih, srednjih in velikih upravnih enot. Projekt v prihodnjih letih predvideva širitev tudi na druge organe državne uprave in celotnega javnega sektorja.

Več informacij o projektu, seznam 101 najboljšega zaposlovalca, partnerji ter člani strokovnega sveta in izborne komisije: www.zlatanit.com.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat