| 

Postal sem podjetnik

KD GALILEO, prvi slovenski investicijski sklad, praznuje 18 let

KD GALILEO, prvi slovenski investicijski sklad, praznuje 18 let

01.02.2010 ob 09:30

KD Skladi nagrajujejo - 18 evrov za 18 let prvega slovenskega investicijskega sklada

KD Galileo, prvi slovenski investicijski sklad, je letos 1. januarja praznoval svojo polnoletnost - 18. rojstni dan. Od njegove ustanovitve do danes mu je svoje zaupanje izkazalo že več kot 50.000 vlagateljev. To zaupanje je tudi upravičil, saj je v 18 letih kljub finančnim krizam dosegel 16,7-odstotni povprečni letni donos. Ob tem lepem jubileju družba KD Skladi obdaruje vlagatelje: vsem, ki bodo do konca junija sklenili varčevalni načrt VIP 100 Premium in nanj vplačali polog, bodo podarili enkratno vplačilo v znesku 18 evrov na varčevalni račun izbranega sklada.


Praznovanja 18-letnice KD Galilea sta se udeležila tudi predsednik upravnega odbora KD Group Matjaž Gantar in član upravnega odbora Tomaž Butina, ki sta bila med prvimi sodelavci KD Galilea

Sklad s tradicijo in zavidljivimi rezultati
Te dni mineva 18 let od ustanovitve prvega slovenskega investicijskega sklada KD Galileo, ki je med slovenskimi vlagatelji zagotovo najbolj poznan, saj je kot pionir oral ledino na slovenskem trgu vzajemnih skladov. KD Galileo je danes največji slovenski sklad (če pri tem ne upoštevamo vzajemnih skladov, preoblikovanih iz investicijskih družb); konec leta 2009 je imel v upravljanju 150 milijonov evrov sredstev in približno 30.000 vlagateljev. S svojo fleksibilno strukturo naložb (portfelj sestavljajo delniške in obvezniške naložbe, katerih razmerje se prilagaja stanju na kapitalskih trgih) ima posebno mesto med ponudbo skladov. KD Galileo je od ustanovitve do danes upravičil zaupanje vlagateljev, saj je v 18 letih kljub finančnim krizam dosegel 16,7-odstotni povprečni letni donos, kar je zgodovinsko gledano nadpovprečno tudi v globalnem smislu. Kdor je na primer 1. januarja 1992 vložil 100 evrov, ima leta 2010 na računu že več kot 1.600 evrov.
Z mesečnimi vplačili v KD Galileo po 100 evrov ob upoštevanju 3-odstotnih vstopnih stroškov (torej vloženih 21.049 v 18 letih) bi vlagatelj danes imel že 63.909 evrov, kar je lep rezultat, ki govori v prid rednemu mesečnemu varčevanju v skladih. Donosi KD Galilea so presegli tudi primerjalne indekse razvitih trgov in trgov v razvoju ter celo donos delnic podjetja Berkshire Hathaway, ki ga vodi verjetno najbolj znani svetovni vlagatelj Warren Buffett. V 18 letih je bil KD Galileo osemkrat izbran za najboljšega med primerljivimi svetovnimi skladi (na lestvici Wall Street Journal Europe) ter večkrat zaslužil priznanje za najdonosnejši slovenski sklad.

Danes naložbe KD Galilea v večji meri sestavljajo vrednostni papirji in drugi finančni instrumenti, s katerimi se trguje na območju držav članic Evropske unije in EFTE. Delež tujih vrednostnih papirjev v KD Galileu se vse od uskladitve z ZISDU-1 povečuje. S tem je dodatno poskrbljeno za večjo geografsko razpršenost sredstev sklada in posledično manjšo odvisnost od gibanja tečajev slovenskih delnic. Sklad KD Galileo tako postaja globalni igralec na trgu, vendar bo kljub temu ostal nekaj posebnega, saj bo vedno iskal najboljše priložnosti investiranja, naj bo v Sloveniji ali v tujini.

Varčujte in izkoristite nagrado 18 evrov
Od ustanovitve KD Galilea do danes je svoje zaupanje družbi KD Skladi izkazalo že več kot 50.000 vlagateljev in ob tem lepem jubileju jih želijo tudi obdariti. Vsem vlagateljem, ki bodo do konca junija sklenili varčevalni načrt VIP 100 Premium in nanj vplačali polog, bodo podarili enkratno vplačilo v znesku 18 evrov na varčevalni račun izbranega sklada. Več na www.kd-skladi.si

 

Z varčevalnim načrtom VIP 100 Premium lahko že z majhnimi rednimi vplačili v sklade dolgoročno plemenitite sredstva in varčujete za različne namene (za nakup nepremičnine, za dodatek k pokojnini, za štipendijo za otroka ali vnuka ...). Učinkovito in donosno ter z nižjimi vstopnimi stroški kot pri enkratnih vplačilih v sklade lahko varčujete že z najnižjim obrokom 25 evrov. Z VIP 100 Premium izkoriščate dodatne bonuse, kot so povračilo vstopnih stroškov ob zaključku, ponoven nakup prej izplačanih enot premoženja skladov brez vstopnih stroškov in fleksibilnost varčevalnega načrta. Z rednimi vplačili sproti plemenite vaša sredstva, hkrati pa lahko izravnavate nihanja delniških tečajev na kapitalskih trgih.

 

 

 

Dodatne informacije: osebno svetovanje o izgradnji portfelja na sedežu družbe za upravljanje KD Skladi (od 10. do 15. ure oziroma po predhodnem dogovoru), Celovška cesta 206, Ljubljana; telefon 080 80 24; elektronska pošta nasvet@kd-skladi.si.
 

KD Skladi, družba za upravljanje, d. o. o., Celovška cesta 206, Ljubljana, upravlja KD Krovni sklad in njegov podsklad KD Galileo, fleksibilna struktura naložb. Vlagatelj ima pravico zahtevati brezplačen izvod izvlečka prospekta podsklada, prospekta krovnega sklada z vključenimi pravili upravljanja ter zadnjega objavljenega letnega in polletnega poročila. Ti in drugi dokumenti ter podatki in informacije o krovnem skladu in podskladih so vlagateljem med delovnim časom brezplačno na voljo na sedežu družbe in na vpisnih mestih, v elektronski obliki pa na spletni strani www.kd-skladi.si, kjer so objavljena tudi vpisna mesta. Pretekli donosi niso zagotovilo za donose v prihodnosti. Gibanje vrednosti enote premoženja podsklada je v veliki meri odvisno od stanja na kapitalskih trgih. Vrednost enote premoženja lahko raste ali pada, zato so tudi prihodnji donosi lahko višji ali nižji kot v preteklosti. Obstaja verjetnost, da vlagatelj med varčevanjem ne dobi povrnjenih vseh sredstev, ki jih je vložil v podsklad. Tekoči podatki so dnevno objavljeni v časnikih Delo, Dnevnik, Finance in Večer. Iz izračuna so izvzeti vstopni stroški, ki bi sicer znižali prikazano donosnost. Najvišji vstopni stroški za KD Galileo znašajo 3 % in se v primeru višjih vplačil znižajo v skladu z lestvico, objavljeno na spletni strani www.kd-skladi.si. Podsklad je višje tvegan. Ocena tveganosti na lestvici od 1 do 10 znaša 7-8. Pri preračunu tolarskih vrednosti enote premoženja v evre je bil uporabljen srednji tečaj Banke Slovenije, kot je veljal na obračunski dan. Tolarske vrednosti enote premoženja, ki segajo v obdobje pred 1. 1. 1999, ko je bil uveden evro, so bile preračunane po srednjem tečaju Banke Slovenije, ki je veljal za ECU.

vir: KD skladi

Dodatne informacije:
Zala Grilc, svetovalka za marketing in odnose z javnostmi KD Skladi
Celovška cesta 206, 1000 Ljubljana, Slovenija
Telefon: +386 1 58 26 838, E-mail: zala.grilc@kd-group.si
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od -1 do 1 °C

Četrtek
od -1 do 0 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat