| 

Posel in moda

Naravna zdravila proti podočnjakom

Naravna zdravila proti podočnjakom

Vsak od nas se je že kdaj zbudil s črnimi kolobarji pod očmi.

Najpogostejši vzroki za nastanek podočnjakov

Tanjšanje kože
Koža pod očmi je tako ali tako tanka in občutljiva. S starostjo se koža in maščobna blazinica pod očesom tanjša, kar povzroča, da drobne žilice postanejo vidne. In prav to daje vtis temnih kolobarjev. Pretirano sončenje lahko stvar še poslabša, saj kožo oslabi.

Alergije in seneni nahod
Podočnjaki so lahko tudi posledica alergij na nekatere snovi v zraku kot so živalska dlaka, prah, vzrok tega pa je drgnjenje oči. Ljudje, ki trpijo za senenim nahodom, jih v visoki sezoni lahko opazijo pogosteje. Prav tako pa lahko na podočnjake vpliva alergija na določeno hrano

Genetika
Temni kolobarji pod očmi se lahko tudi dedujejo. Bolj opazni so pri ljudeh s svetlo poltjo in očmi, ki so globlje v očesnihjamicah.

Zastajanje vode
Žilice pod očmi se lahko razširijo in nabreknejo, kar tudi pripomore k podočnjakom. Vzrok temu je pretiravanje s soljo in kajenje.

Pomanjkanje spanca
Pomanjkanje spanca povzroči, da je koža bolj bleda kot običajno, posledica tega so bolj vidne žilice pod očmi, kar daje vtis modrikastih ali črnih kolobarjev.

Pomanjkanje železa

Dehidracija

1. Pijte dovolj vode!
2. Uporabljajte kremo za sončenje!
3. Get plenty of rest.
4. Na oči namestite ohlajene čajne vrečke. Uporabljajte vrečke zelenega čaja, saj zeliščni ni tako učinkovit.
5. Prav tako lahko podočnjake ublažite s hladnimi kolobarji svežih kumar. Pustite jih delovati vsaj 15 minut.
6. Ne uživajte preveč jedilne soli.
7. Uporabljajte kremo z vitaminom K. Čeprav študije niso bile narejene posebej za podočnjake, je dokazano, da vitamin K blaži modrice.
8. Vitamin C pomaga krepiti stene krvnih žil.
9. Jejte hrano, ki uravnava delovanje ledvic. V tradicionalni kitajski medicini so podočnjaki znak neravnovesja v ledvicah.

Vir: Verlag dashofer, www.dashofer.si

 

sorodni članki