| 

Posel in moda

Znate izkoristiti čas, ki ga imate na voljo?

Znate izkoristiti čas, ki ga imate na voljo?

10.12.2009 ob 09:30

Preobremenjenost in stres sta za zdravje in vitalnost sodobnega prebivalstva veliko nevarnejša od nove gripe. Tudi zato, ker sta prisotna na vsakem koraku in zanju ni na voljo učinkovitega cepiva. Če bi uspeli stopiti na prste stresu, bi se zdravstveno stanje prebivalstva izboljšalo za več kot 50 odstotkov.


Ste tudi vi vedno prepričani, da vas preganja naglica in nimate časa? Motite se. Imate ga, in to vseh 24 ur na dan, vseh 365 dni v letu.

Ste tudi vi vedno prepričani, da vas preganja naglica in nimate časa? Motite se. Imate ga, in to vseh 24 ur na dan, vseh 365 dni v letu, zato poskrbite, da boste čas, ki vam je na voljo, tudi čim bolje izkoristili, ga spretno "pomnožili" in v njem kar se da sproščeno uživali. Vse, česar vam ni uspelo storiti danes, boste opravili jutri. Zaostalih opravil se lotite takoj zjutraj, šele nato začnite tekoča opravila in naloge.

Če ste jutranji tip, spadate med škrjančke, izkoristite prednost zgodnjega vstajanja v poslovne namene. Svoj delovni dan oblikujte in načrtujte tako, da boste lahko maksimalno izrabili in optimalno izkoristili čas, ki ga imate na voljo. Najbolj zahtevnih, pomembnih in napornih obveznosti se lotite zjutraj in zgodaj dopoldne - v času prvega maksimuma sposobnosti. Pri nočnih posameznikih (sovah) pa pride pri tem do približno dvournega zamika.

Potrebno energijo in psihofizični potencial si zagotovite s primernim odmerkom krepčilnega spanca in ne s preobilnim, težko prebavljivim in pretirano kaloričnim zajtrkom.

Opoldne (med 12. in 13. uro) si privoščite izdaten, dejaven odmor (po želji tudi manjši odmerek krepčilnega spanca), ob katerem se boste sprostili, razgibali, razbremenili in razvedrili.

Zgodaj popoldne izkoristite drugi maksimum sposobnosti (do 15. ure). Popoldansko neučinkovitost in nepotrebno izgubljanje dragocenega časa preprečite tako, da si opoldne privoščite lahkoten obrok in gibanje na prostem ali drugo obliko dinamične sprostitve.

Pozno popoldne, po 15. uri, pa upočasnite tempo in se ukvarjajte z manj zahtevnimi (avtomatizmi, dobro znanimi in utečenimi, manj zahtevnimi, bolj ali manj rutinski posli).

Zvečer, ko vam začne popuščati koncentracija in upadati elan, vam zmanjkuje energije, se umirite in sprostite, nato pa se pripravite na počitek ali pa poskrbite, da se boste polni novih moči in navdušenja lahko brez težav lotili večernih dejavnosti.

Če ste nočni tip (sova) in spite dalj časa, ne zanemarjajte zajtrka (njegovo vsebino in čas prilagodite svojemu bioritmu), ki vam bo zagotovil energijo za skok v novi dan in soočanje z izzivi, ki vas čakajo.

Če imate zaradi svojega bioritma največ energije okoli poldneva, ta čas čim bolj intenzivno, načrtno in smotrno izkoristite za najpomembnejše elemente svojega poklicnega, družabnega oziroma zasebnega udejstvovanja.

Vir: e-časopis Tajnica, prosim?, Verlag Dashofer
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat