| 

Aktualno

Življenjski pogoji v Sloveniji

Življenjski pogoji v Sloveniji

11.11.2009 ob 12:25

Po podatkih iz ankete Statističnega urada RS za leto 2008 si 5 % gospodinjstev ni moglo privoščiti osebnega avtomobila, 14 % gospodinjstev si ni moglo privoščiti mesnega ali enakovrednega vegetarijanskega obroka vsaj vsak drugi dan, tretjina gospodinjstev pa si ni mogla privoščiti enotedenskih letnih počitnic.

Stanovanjske razmere in problemi v okolišu


V letu 2008 je vsako tretje gospodinjstvo živelo v stanovanju, v katerem se je pojavljala vsaj ena od naslednjih treh težav: puščajoča streha; vlažne stene, temelji ali tla; trhli okenski okvirji ali trhla tla. V premalo svetlih stanovanjih je živela dobra desetina gospodinjstev, 7 % gospodinjstev pa si ni moglo privoščiti primerno toplega stanovanja; število gospodinjstev z obema težavama se je glede na leto 2007 povečalo za 2 odstotni točki.

Med težavami v stanovanjski okolici so tudi v letu 2008 izstopale onesnaženost okolja in težave s hrupom. Delež gospodinjstev s tema dvema težavama je bil enak kot v letu 2007. Delež gospodinjstev, ki imajo težave zaradi onesnaženosti okolja, je namreč, odkar izvajamo anketo (tj. od 2005) do 2008, enak (21 %). O težavah zaradi hrupa pa je poročala petina gospodinjstev. Delež gospodinjstev, ki so v svojem bivalnem okolišu imela težave s kriminalom, nasiljem ali vandalizmom, pa se je v letu 2008 v primerjavi s predhodnimi leti zmanjšal, in sicer je obsegal 9 %.

Finančne zmožnosti gospodinjstev

Nepričakovane izdatke v višini 470 EUR bi v letu 2008 lahko iz lastnih sredstev pokrila dobra polovica gospodinjstev. Letne enotedenske počitnice pa bi si lahko s finančnega vidika privoščili dve tretjini gospodinjstev. Mesni ali enakovredni vegetarijanski obrok si je lahko privoščilo 86 % gospodinjstev; glede na skupni dohodek gospodinjstva so bila v najslabšem položaju gospodinjstva v prvem kvintilu (petina gospodinjstev z najnižjimi dohodki), saj si je le 72 % teh gospodinjstev lahko privoščilo tak obrok.

Z mesečnim dohodkom, ki so ga prejemala gospodinjstva, so tri od desetih preživela s težavo (»zelo težko« ali »težko«), to je za 5 odstotnih točk več kot leta 2007; le 11 % gospodinjstev je z mesečnim dohodkom preživelo brez težav (»lahko« ali »zelo lahko«).

Bremena stanovanjskih stroškov in kreditov

Stanovanjski stroški so v letu 2008 predstavljali veliko breme za dobro tretjino gospodinjstev, za polovico gospodinjstev srednje veliko breme, za preostalih 14 % gospodinjstev pa ti stroški niso bili breme. V letu 2008 je tretjina gospodinjstev odplačevala nakupe na obroke ali druge nestanovanjske kredite. Med vsemi gospodinjstvi sta 2 % zamujala pri odplačilih kreditov, za 12 % pa je bilo odplačevanje kredita veliko breme.

Dodatna vprašanja o finančni izključenosti


V 92 % gospodinjstev je imel v letu 2008 vsaj en član odprt osebni oziroma transakcijski račun. Med gospodinjstvi, v katerih noben član ni imel osebnega računa, je večina kot razlog za to navedla, da raje poslujejo z gotovino. Dobra četrtina gospodinjstev med tistimi, ki so imela osebni račun, je bila v času anketiranja zaradi finančnih težav v negativnem stanju najmanj na enem računu katerega izmed članov gospodinjstva.


Plačilno in/ali trgovinsko kartico, ki omogoča kupovanje na kredit, je imelo 60 % gospodinjstev; 5 % teh gospodinjstev pa v zadnjih 3 mesecih pred anketiranjem zaradi finančne stiske ni moglo v predvidenem roku plačati zneska, ki so ga porabili s plačilno oziroma trgovinsko kartico.


V vsakem desetem gospodinjstvu se je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem občutneje zmanjšal skupni dohodek gospodinjstva. Petina gospodinjstev pa je pričakovala, da se bo finančno stanje v gospodinjstvu v naslednjih 12 mesecih poslabšalo.

Ali si lahko gospodinjstva privoščijo: ..., Slovenia, 2008
 


 


Vir: Statistični urad RS

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat