| 

Aktualno

Audi A5 prejel oskarja za design

Audi A5 prejel oskarja za design

27.10.2009 ob 09:22

Ponovni uspeh na podelitvi nemških nagrad za design. Četrta nagrada za Audi – po modelih A2, A3 in A4 Avant še za A5. Nagrada bo podeljena 12. februarja 2010 v Frankfurtu

Svet za oblikovanje bo nagrado za design Zvezne republike Nemčije 2010 (Designpreis der Bundesrepublik Deutschland 2010) podelil modelu Audi A5 Coupé. S tem bo najvišje nemško priznanje za design že četrtič prejel Audijev model. Podelitev priznanj bo 12. februarja 2010 v okviru otvoritve mednarodnega sejma Ambiente v Frankfurtu. Na uglednem natečaju je priznanja prejelo 23 produktov s področja industrijskega oblikovanja.

„Tako Audijeva ekipa oblikovalcev kot sam osebno smo zelo veseli tega priznanja, saj na najboljši možni način potrjuje strokovnost Audijevih oblikovalcev. Audi A5 Coupé ima vse pogoje, da bo postal oblikovalska ikona. Lepo, da je to spoznala tudi žirija,“ je povedal Stefan Sielaff, vodja oddelka Audi Design.

Wolfgang Egger, vodja oblikovalcev na ravni koncerna Audi, ga je dopolnil: „Audi A5 Coupé sledi tradiciji klasičnega dvovratnega športnega in potovalnega kupeja – je energičen in eleganten ter zaznamovan z elementi Audijeve progresivne oblikovne govorice. Vozilo s svojo obliko jasno izraža športnost in eleganco, hkrati pa ponuja izjemno dinamične vozne lastnosti in veliko udobja na daljših potovanjih“.

Po modelih Audi A4 Avant, Audi A3 in Audi A2 je to že četrti Audijev model, ki je prejel prestižno nemško nagrado za design.

Od uvedbe modela A5 Coupé junija 2007 pa do konca septembra 2009 je bilo po vsem svetu prodanih približno 112.000 vozil. Največji trgi so Nemčija, Združene države Amerike, Velika Britanija, Francija in Italija.

Nagrada
To je nagrada za design, ki zelo veliko zahteva od kandidatov. Podjetje se tekmovanja lahko udeleži le, če je njegov produkt že prejel kakšno državno ali mednarodno nagrado. Drugi pogoj za udeležbo je, da morajo kandidate predlagati deželni ministri ali senatorji za gospodarstvo oz. zvezno ministrstvo za gospodarstvo.

Žirija
O prejemnikih nagrad za design odloča neodvisna strokovna žirija. Člani žirije prihajajo iz vrst industrije, visokega šolstva, designa in medijev. Žirijo imenuje zvezno ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo.

Zgodovina
Nagrada za design je najvišje javno priznanje Zvezne republike Nemčije s področja oblikovanja. Podeljuje jo zvezno ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo. Nagrada je bila pod imenom Zvezna nagrada za dobro obliko (Bundespreis Gute Form) prvič podeljena leta 1969, nato pa vsaki dve leti, vsakič z drugačnimi vsebinskimi poudarki. Leta 1992 je prišlo do prve spremembe pri podelitvi nagrade. V naslednjih letih so nato nagrado podeljevali izmenično – eno leto Zvezno nagrado za produktni design (Bundespreis Produktdesign) in naslednje leto Zvezno nagrado za promoviranje designa (Bundespreis Förderer des Design), ki je bila namenjena posameznikom za njihove zasluge na področju oblikovanja.

Od leta 2006 dalje se nagrada pod imenom Nagrada za design Zvezne republike Nemčije (Designpreis der Bundesrepublik Deutschland) vsako leto podeljuje tako za izjemne dosežke na področju produktnega in komunikacijskega oblikovanja kot tudi zaslužnim oblikovalcem. V letu 2010 bodo prvič podelili tudi nemško nagrado za design za mladega oblikovalca (Deutscher Designpreis für einen Nachwuchsdesigner).

Sklad
Svet za oblikovanje (Rat für Formgebung/German Design Council) je organiziran kot javni sklad in ima več kot 150 članov s področja gospodarstva, oblikovanja, združenj in institucij. Zavezani so opredelitvi designa kot orodja za promoviranje tako kulturnih kot tudi gospodarskih vrednot. Kot je zapisano v ustanovni listini, ki jo je izdal nemški zvezni parlament, sklad predstavlja platformo za komunikacijo vseh, ki sodelujejo pri oblikovalskem procesu. Sklad je naravnan interdisclipinarno in hkrati predstavlja edinstven forum za izmenjavo mnenj med različnimi strokami z namenom nadaljnjega razvoja oblikovanja in zagotavljanja pretoka znanja med Svetom za oblikovanje in njegovimi ciljnimi skupinami.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat