| 

Uporabne informacije

Kako priti direktno na intervju, brez nadležnega pisanja prošenj? Enostavno, obiščite zaposlitveni sejem!

Kako priti direktno na intervju, brez nadležnega pisanja prošenj? Enostavno, obiščite zaposlitveni sejem!

Zaposlitveni sejmi so stičišča ponudbe in povpraševanja po delu – namenjeni so srečevanju delodajalcev in iskalcev dela. Podjetja jih izkoriščajo za promocijo podjetja kot delodajalca in za spoznavanje primernih kandidatov. Cilj soočenja kandidatov in delodajalcev je v tem, da obe strani pridobita kar največ koristi v najkrajšem možnem času. Zaposlitveni sejmi so v tujini uveljavljeni že vrsto let, pri nas pa se uveljavljajo v zadnjih letih. Število zaposlitvenih sejmov se iz leta v leto dviga. Največjega pri nas tudi letos organizira portal MojeDelo.com. Karierni sejem KARIERA 09, ki je že 7. po vrsti, bo potekal v sredo 25. in četrtek 26. novembra v prostorih Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Vstop je seveda brezplačen.

Nobena filozofija ni potrebna, da ugotovite, ali spadate na ta dogodek. Vsakdo, ki išče delo, ve, kako težko je priti do zaposlitvenega intervjuja, še posebno, če je nekdo začetnik in nima veliko delovnih izkušenj. Poleg tega tudi številni posamezniki z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami niso zadovoljni s svojim trenutnim delovnim položajem in delovnim mestom. Zaposlitveni sejmi so tako zanje izredna priložnost, da zasledujejo boljše delo, boljše delodajalce in boljšo plačo ter premaknejo svojo kariero iz mrtve točke. Deficitarni kadri in uveljavljeni profesionalci pa lahko na kariernem sejmu pridobijo možnosti za precej boljšo, če že ne sanjsko zaposlitev, saj se bodo delodajalci dobesedno »pulili« zanje in njihovo naklonjenost. Tako boste lahko na zaposlitvenem sejmu spoznali kopico kadrovikov (in drugih sodelavcev) različnih uveljavljenih podjetij, ki vam bodo ponujali več sto prostih delovnih mest in opravljali razgovore za njihovo zasedbo že na sejmu samem. Toliko priložnosti za delo in kariero, kot jih je na razpolago na sejmu, jih morda ne boste mogli zbrati v celem letu.

Delodajalci plačajo, da se lahko na sejmu srečajo z vami. Njihov interes je, da razrešijo svoje težave: pomanjkanje kakovostnih kadrov, da ne bi trpeli niti bodoči delovni projekti niti posli. Da na sejmu srečajo čim več primernih kandidatov in potencialnih bodočih sodelavcev, pripravijo posebne CV-vprašalnike, predstavitvene brošure, organizirajo razne dogodke in nagradne igre, atraktivne stojnice z veliko spremljevalnega osebja, poskrbijo tudi za prigrizke in pijačo. Vse, kar morate vi pri tem narediti, je, da se na sejem predhodno primerno pripravite, se pozanimate, katera podjetja iščejo kadre vašega ali sorodnega poklicnega profila, pravočasno pridete na sejem, izberete stojnice zanimivih delodajalcev in pristopite do osebja ob njih.

Kako se pripraviti na zaposlitveni sejem?

Na sejmu ne boste sami, temveč obdani s številnimi drugimi iskalci, zato je zelo pomembno, da se želenemu delodajalcu predstavite kar se da jedrnato in usmerjeno v sklopu omejenega časa, ki ga imate na voljo. Če boste prišli na sejem povsem nepripravljeni – t.j. ne boste preučili kadrovskih potreb podjetij, ne boste imeli pripravljenega kratkega predstavitvenega govora, ne boste imeli s seboj življenjepisov ipd. – bo lahko kakšna vaša, sicer drugače odlična priložnost za delo, splavala po vodi in to vse zato, ker ste zaradi nepripravljenosti v omejenih okoliščinah kadrovika premalo prepričali, zamolčali vaše določene prednosti in niste naredili večjega vtisa.

Pred udeležbo sejma preučite podjetja, ki bodo na sejmu prisotna. Izberite tista, ki vas najbolj zanimajo. Ugotovite, kje se vidite v tem podjetju, in pripravite 30-sekundni govor, ki bo kadrovika tega podjetja prepričal, da imate znanja in veščine, potrebne za delo v njihovem delovnem timu. Imeti morate pripravljen odgovor, kaj konkretno lahko storite zanje.

Pripravite vsebinsko in grafično privlačne življenjepise, ki se nanašajo na prosta delovna mesta in kadrovske potrebe delodajalcev, ki so že predstavljeni na spletu in promocijskih publikacijah sejma. Natisnite dovolj kopij za vsa podjetja, ki jih nameravate obiskati (ali pa življenjepise imejte vsaj na USB-ključu). Če vas zanima več različnih objavljenih ali napovedanih prostih delovnih mest, prinesite več različic življenjepisov. Pametno je prinesti tudi druga pisna potrdila, certifikate in priporočila preteklih delodajalcev, za katere menite, da vam povečujejo vrednost v očeh delodajalcev, ki bodo na sejmu.

Pridite urejeni, če se le da v poslovni obleki. V športnih copatih in trenirki ne boste delovali ravno profesionalno. S seboj vzemite prikladno aktovko ali torbico, v kateri imate življenjepise, pisala, vanjo shranjujete gradiva podjetij. Pred sejmom se spočijte, da boste imeli dovolj energije za vse intervjuje, ki vas na sejmu čakajo.

Kako na samem sejmu?

Kot smo že povedali, so karierni sejmi idealna priložnost za spoznavanje številnih karierno zanimivih delodajalcev, saj so vsi na enem mestu – na sejmu. Vendar pa je treba, za učinkovit izkoristek te izjemne priložnosti za vašo kariero, čim bolje izkoristiti čas, ki vam je na sejmu dan.

Veliko delodajalcev bo prišlo od daleč, iz drugih krajev, da se bodo lahko udeležili sejma, in morda ga bodo morali tisti dan predčasno zapustiti. Če boste prišli pozno, boste morda zamudili priložnost za srečanje z delodajalci, ki so vam najljubši. Zvečer bodo kadroviki lahko tudi že precej utrujeni, da bi vas ustrezno obravnavali. Doma ste izbrali podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje pripravili. Naredite si vrstni red, po katerem boste kontaktirali izbrana podjetja. Kadrovike kontaktirajte sami, ob sebi ne potrebujete skupine prijateljev, ki bi motili pogovor.

Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto. Kadrovika pozorno poslušajte, iz njega izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe. Med pogovorom bodite pozitivno naravnani. Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj, morda čez nekaj ur.

Po vsaki obiskani stojnici posameznega delodajalca si vzemite kakšno minutko, da si v beležko zapišete pomembne informacije in vaše opazke o delodajalcih. Po sejmu pošljite kadrovikom, s katerimi ste komunicirali, zahvalo za čas, ki so si ga vzeli za vas.

Kaj odnesete s zaposlitvenega sejma?

Zaposlitveni sejmi so za vsakega obiskovalca koristna karierna izkušnja, pravi kandidati pa od njih pridobijo največ – konkretne karierne priložnosti, ki se lahko realizirajo. S sejma lahko odidete z dobrimi opcijami, da bi se lahko kakšna dobra delovna priložnost za vas v kratkem realizirala. Vizitke obdržite, da boste po sejmu imeli na voljo vse kontakte o kadrovikih tistih podjetij, ki so vam najbolj zanimiva. Med sejmom si v beležko zapisujte pomembne podrobnosti in opazke o podjetjih, vključno z imeni ljudi, ki morda niso imeli svojih poslovnih vizitk.

Večina kadrovikov bo delila informacije o svojih podjetjih, vključujoč brošure podjetja, opise delovnih mest in druge podatke. Med sejmom ne boste imeli pretirano veliko časa, da bi se ukvarjali s tem gradivom. Če boste pravilno izkoristili prireditev, boste vzpostavili stik s kar nekaj podjetji, ki zaposlujejo ljudi z vašimi veščinami in interesi. Po sejmu boste še naprej premišljevali o njihovih potrebah, o vaši podkovanosti in dobili boste veliko bolj realno sliko o svoji vrednosti na trgu dela.

Zaposlitveni sejem vam daje priložnost, da trenirate vaše veščine predstavitve in to v dosti manj prijetnem okolju, kot to velja pri klasičnem intervjuju. Udeležba na takem sejmu (npr. če boste opravili 5 intervjujev v enem dnevu) lahko pomeni najmanj 20-odstotno izboljšanje vašega celostnega nastopanja na intervjujih nasploh, saj bo ta izkušnja za vas neprecenljiva. Izgubili boste večino treme, če ste jo do sedaj imeli, se neposredno učili na svojih napakah iz intervjuja v intervju, primerjali in opazovali selekcijske metode ter sloge komuniciranja različnih kadrovikov, itn.

Cilj soočenja kandidatov in delodajalcev na sejmu je v tem, da obe strani pridobita kar največ koristi v najkrajšem možnem času. Največji zaposlitveni sejem pri nas tudi letos organizira portal MojeDelo.com. Karierni sejem KARIERA 09 bo potekal v sredo 25. in četrtek 26. novembra v prostorih Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Poleg delodajalcev se bodo na sejmu predstavili tudi izobraževalci iz tujine, ki bodo predstavili možnosti nadaljnjega izobraževanja. Vrhunec sejma pa predstavljajo predavanja 'Veličastne kariere', kjer bodo svojo uspešno kariero predstavili uspešni slovenski posamezniki.

Vse ostale informacije najdete na spletni strani www.kariernisejem.com.

 

sorodni članki