| 

Poslovne priložnosti

S spletnim naslovom se da obogateti

S spletnim naslovom se da obogateti

28.03.2008 ob 10:05

Vedno hitrejša rast spletnega oglaševanja in hkrati vsak dan ožji izbor spletnih naslovov pomeni, da se tudi cene za najbolj iskane spletne naslove bliskovito dvigajo. Trije od petih največjih tovrstnih poslov, so se zgodili v preteklih dveh letih. Če se je včasih prodajala znamka, imajo danes največjo vrednost imena, ki so hkrati splošna in opisna. Razlog je skoraj 30% letna rast spletnega oglaševanja, kar je lastništvo iskanih naslovov spremenilo v velik posel. Danes je registriranih že več kot 100 milijonov domen, zato velja enako, kot pri nepremičninah: nekaj resnično vrednega vas bo tudi drago stalo.

Še lestvica najdražjih spletnih naslovov:

1. Sex.com,
vrednost 12 mio $

Tukaj nobenega presenečenja – ime, ki ga je registriral Gary Kremen, prodajalec programske opreme že leta 1994, je bilo prodano delno za gotovino delno v zameno za delnice, podjetju Escom LCC enajst let kasneje.

2. Porn.com,
vrednost 9,5 mio $
 
Ostajamo v enaki branži. Prodaja imena podjetju MXN Limited velja za največji denarno transakcijo na področju Url-jev nasploh.

3. Business.com,
vrednost 7,5 mio $

Če ni seks, je pa biznis (v prejšnjih dveh primerih kar oboje naenkrat). Ime v lasti podjetja ECompanies Venture Group, je danes le imenik drugih url naslovov.

4. Diamond.com,
vrednost 7,5 mio $

V lasti podjetja Ice.com, ki je naslov plačal z gotovino lanskega meseca maja od podjetja Odimo, enega največjih spletnih prodajalcev diamantov in nakita.

5. Beer.com,
vrednost 7 mio $
Še en naslov, ki je vreden veliko več, kot kozarec piva. Prvotni lastnik, spletni razvijalec Bill Fisher, se lahko pohvali tudi z imeni kot so Budweiser.com in Guiness.com, je iskani naslov prodal belgijskim pivovarjem Interbrew. Danes se na naslovu nahajajo iskrive vsebine, namenjene predvsem moškim obiskovalcem.


Tina P.
lestvica videna na forbes.com
sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Gregor | 28.03.2008 ob 11:45
Kdo je za spletno domeno največ iztržil v slo.???
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat