| 

Aktualno

Dvig minimalne plače

Dvig minimalne plače

20.10.2009 ob 09:27

na 615 evrov neto ali celo več, kot to zahtevajo sindikati, predstavlja grožnjo za izgubo dodatnih delovnih mest
Izjava za javnost. Ob sedanji minimalni plači, ki znaša 597,43 evrov bruto, in jo je letos v povprečju prvih šestih mesecev prejemalo 19.955 zaposlenih v realnem sektorju v Sloveniji (julija: 17.503), bi to pomenilo povišanje za 252 evrov bruto (upoštevana tudi dodatna splošna olajšava). Zahteva sindikatov realno torej pomeni kar 42% dvig minimalne plače! Pri tem velja upoštevati, da v primeru minimalnih plač delavcu ostane okrog 60% (ob upoštevanju plačanih davkov in prispevkov ter zakonskih olajšavah), pri višjih plačah pa v povprečju manj kot 43%.

Zaradi veljavnega plačnega sistema po kolektivnih in podjetniških pogodbah bi sprememba minimalne plače povzročila sorazmerno rast vseh plač v zasebnem sektorju. Ne le, da bodo višjo plačo avtomatično prejeli tudi vsi ti, ki so danes prejemniki nižje plače po kolektivnih pogodbah (teh je po ocenah Statističnega urada RS več kot 30% vseh zaposlenih v zasebnem sektorju), temveč bodo tudi ostali zaposleni zahtevali dvig plač, saj ne bodo pristali na uravnilovko.

Rast stroška dela in plač že sedaj v Sloveniji presega povprečje rasti v EU. V pogojih upadanja BDP vodi rast plač v še večje upadanje konkurenčnosti in števila delovnih mest.

Tudi če bi vsem zaposlenim menedžerjem popolnoma ukinili plačilo s tem sicer absurdnim ukrepom ne bi pokrili pričakovanega povečanja plač, kot ga zahtevajo sindikati. Za vse plače po individualnih pogodbah gre namreč približno 12% vse mase plač zasebnega sektorja.

vir:gzs.si

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 8 do 19 °C

Sobota
od 9 do 17 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Ponedeljek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat