| 

Uporabne informacije

Zaposlitveni oglas naj bo privlačen

Zaposlitveni oglas naj bo privlačen

Namen vašega oglasa je pritegniti prave kandidate. Iskanje zaposljivih kandidatov je v več pogledih podobno osvajanju nasprotnega spola. Bolje kot boste izgledali, bolj kot boste zanimivi, več zmenkov boste imeli. Zaposlitveni oglas je v osnovi oglas, ki zahteva pazljivo pripravo, ciljano skupino, pravi medij in privlačno sporočilo.

Skrbite za svoj ugled in izgled
Iskalci zaposlitve se lahko odločajo. Nenehno oglaševanje, ki jih obkroža, jih je naredilo zavestne blagovnih znamk. Pri odločitvi kandidata ali se bo odzval vašemu oglasu, poleg vsebine pomembno šteje tudi izgled oglasa. Podjetje, ki ni pripravljeno vložiti v iskanje kandidata, verjetno tudi v izbranega kandidata ne bo vlagalo. Tako razmišljajo iskalci in njim se moramo prilagoditi.

Ko oglašujete v tiskanih medijih, pazite, da se pojavljate v lastni celostni podobi. V kolikor se vaš zaposlitveni oglas v tisku pojavi v celostni podobi drugega podjetja je to podobno, kot če bi gostu ponudili Merkatorjev ali Fructalov jabolčni sok. Sicer imata oba enako količino vitaminov, toda veliko raje se odločimo za 'pravi' jabolčni sok. Ustreznega iskalca bo veliko bolj pritegnil privlačen zaposlitveni oglas v vaši celostni podobi, kot pa generični oglas kadrovske agencije ali zaposlitvenega portala, iz katerega je slabo razvidno, katero podjetje sploh predstavlja.

Spletno oglaševanje je zelo primerno za t.i. oglaševanje ugleda podjetja – dodatni prostor v oglasu vas ne stane dodatnega denarja. Oblikovanje in objava oglasa zahtevata del investicije, potrebne za tiskano objavo oglasa.

Ne 'šparajte' z informacijami

Iščemo računovodjo. Potrebna ustrezna izobrazba, 2 leti izkušenj, znanje nemškega in angleškega jezika.

Se vam zdi ta oglas privlačen. Mislite, da bo pritegnil dobrega kandidata? Pa kljub temu najdemo številne zaposlitvene oglase na internetu in v tisku, ki ne vsebujejo dosti več iskalcu uporabnih informacij. Če objavljate v časopisju, ste sicer omejeni s prostorom, še vedno pa ne tako, da ne bi mogli sestaviti bolj informativnega oglasa. Na internetu imate možnost neomejene podaje informacij in ni razloga, da bi vaš oglas izgledal tako skopo kot tisti iz Salomonovega Oglasnika.

Predstavite se
Iskalec zaposlitve vas mora (s)poznati, preden bo imel interes po prijavi na vaš oglas. Del zaposlitvenega oglasa zato uporabite za predstavitev vašega podjetja in njegove dejavnosti. Kdo ste, kako veliki ste, zakaj ste privlačno podjetje, kje ste najboljši. Miselnost 'imamo prosto delovno mesto – prijavite se' je že davno preživeta. Tak zaposlitveni oglas bo pritegnil zgolj osebe, ki ne morejo najti zaposlitve nikjer drugje. Če iščete najboljše kadre, potem boste s suhoparnim oglasom le izgubljali čas in denar. Velja torej, bolj kot se potrudite, več kot poveste o sebi, bolj zanimivi boste za iskalce zaposlitve.

Pohvalite se
Če ste dobri na določenem področju, potem to povejte. Vsi imamo radi uspešneže in zmagovalce. Kateri oglas bo kandidata bolj pritegnil:

... proizvajamo svinčnike...

... smo vodilni slovenski izvoznik svinčnikov na trge EU

Iskalec zaposlitve bo veliko raje delal pri podjetju, ki je vodilni slovenski izvoznik svinčnikov, kot v podjetju, ki 'le' proizvaja svinčnike. Zavedajte se, da z zaposlitvenimi objavami oglašujete, verjetno je v časopisu ali na kadrovskem portalu vsaj nekaj oglasov, ki so zelo podobni vašemu. Tisti z najboljšo ponudbo v oglasu bo imel največ uspeha.

Uporabite ubijalski naslov oglasa
Kateri izmed dveh naslovov zaposlitvenih oglasov vas bolj pritegne:

»Iščemo diplomiranega pravnika.«

»Uspešno slovensko podjetje v svoje vrste vabi diplomiranega pravnika?«

Ko listamo po časopisu pogosto 'skeniramo' vsebino, preberemo zgolj naslove, ustavimo se tam, kjer vidimo za nas zanimivo informacijo. Mojstri 'ubijalskih' naslovov so tabloidi, ki uspejo nepomembno novico zgolj z naslovom spremeniti v vsebino, ki jo preprosto moramo prebrati. Naslov vašega oglasa naj bo močno viden, v velikih črkah in močnem fontu. Želite zagrabiti potencialnega kandidata takoj, ko odpre stran časopisa z vašim oglasom.

Osebna komponenta
Na zaposlitvenem mestu preživimo lep del našega budnega časa. Želeli ali ne, delo in podjetje v katerem delamo, postanejo del naše identitete. Z vašim oglasom nagovarjate ciljno skupino kandidatov, ki si želi delati v privlačnem, izziva polnem okolju. Naj vaš oglas pove, kako prijetno je delati v vašem podjetju, naj daje občutek, da člani vašega kolektiva predstavljajo veliko družino, ki se med seboj dobro razume. Naj vaš oglas pove, da bo izbrani kandidat tretjino dneva preživel v prijetnem, stimulativnem okolju.

Izberite pravi oglasni prostor.
Vsi mediji ne ustrezajo vaši trenutni kadrovski potrebi. Če potrebujete sodelavce s peto ali višjo stopnjo izobrazbe in bi moral znati uporabljati internet, potem je splet popolnoma primerno mesto za objavo. Objavo za bolj deficitaren kader je navadno potrebno vključiti tudi v dnevno časopisje. Če iščete sodelavce z nižjo stopnjo izobrazbe so mogoče primerni brezplačni časopisi, ki prihajajo na dom – tak sodelavec ni standarden bralec npr. Dela, pogosto pa prelista brezplačne časopise, ki jih prejme na dom. Revija, ki jo držite v rokah cilja na iskalce zaposlitve in cilja na to, da postane učinkovit medij za iskanje teh iskalcev zaposlitve.

Ekipa Mojedelo.com

sorodni članki