| 

Poslovne priložnosti

Kaj sploh kupuje kupec malega podjetja?

Kaj sploh kupuje kupec malega podjetja?

19.08.2009 ob 09:43

Vsak kupec malega podjetja kupuje vsaj dvoje:

1. Bodoče donose;

2. Premoženje podjetja, ki presega obseg premoženja, potreben za opravljanje dejavnosti.

Bodoči donosi pomenijo denarni tok, ki bo ostal podjetju po plačilu vseh izdatkov, vključno z investicijskimi izdatki in izdatki za delo lastnika. Ta prosti denarni tok bo bodoči lastnik porabil za odplačevanje dolga, ki ga je najel za nakup podjetja, za širitev dejavnosti, za izplačila deležev v dobičku in za druge izdatke po svojem preudarku.

Premoženje, ki presega obseg, potreben za opravljanje dejavnosti, je poslovno nepotrebno premoženje. To so na primer nepremičnine, ki niso potrebne za opravljanje dejavnosti (še posebej, če jih je mogoče najeti), finančne naložbe in druga poslovno nepotrebna sredstva.

Prodajalci, lastniki malih podjetij, so skoraj po pravilu dobesedno zaljubljeni v svoja podjetja. Močno precenjujejo sposobnost ustvarjanja prostega denarnega toka, dostikrat na račun svoje (pre)nizke plače. Prav tako poveličujejo tržno vrednost presežnega premoženja. Posledično za svoje podjetje zahtevajo previsoko ceno.

Kupec na podjetje še ni čustveno navezan. Najverjetneje bo v podjetju tudi sam delal, zato realistično upošteva višino svoje plače in šele nato izračuna možni prosti denarni tok. Prav tako bo verjetno kmalu prodal poslovno nepotrebno premoženje, saj bo s tem hitreje odplačal dolg, ki ga je najel za financiranje nakupa.

Čustvena navezanost na podjetje ni dejavnik, ki bi lahko vplival na doseženo prodajno ceno. Če se prodajalec zaveda, kaj kupec kupuje, bo to najboljša popotnica za uspešen začetek in zaključek prodajnega procesa.
 

vir:mešetarjev dnevnik

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat