| 

Posel in moda

Pikniki, žari in bakterije

Pikniki, žari in bakterije

03.07.2009 ob 11:24

Le kdo ne uživa na pikniku na lep poletni dan, obkrožen s prijatelji, družino, slastno hrano, hladnimi pijačami in ogromno bakterijami?

No, morda bi lahko izpustila tisti del z bakterijami. Čeprav jih niste povabili na vašo zabavo, so vseeno prišle. Vsako leto se v Združenih državah Amerike pojavi 76 milijonov bolezni povezanih s hrano. Število ljudi, ki se "zastrupijo shrano", pa vsako leto naraste za 30 odstotkov.

Zastrupitev s hrano ponavadi povzroči slabost, bruhanje, drisko in vročino. V resnici vse to povzročijo bakterije, ki prežijo na hrano in jedilne površine. Simptomi zastrupitve so lahko blagi ali pa precej resni, večja verjetnost pa je, da bodo prizadeli otroke, nosečnice in starejše ljudi.

Če ne upoštevamo pravil shranjevanja in pripravljanja hrane na piknikih ali žarih; torej če pustimo pokvarljivo hrano zunaj na toplem, se bakterije začnejo množiti ter lahko ogrozijo vse.

Preprečite tem mikroskopskim nadležnežem vstop na vaš piknik ali zabavo. Hrana naj bo mrzla ali vroča, surovo meso naj bo ločeno od že pečenega ali kuhanega. Seveda naj si vsak umije roke, tudi "kuhar".

Bodite pozorni tudi na to, kako dolgo pustite že pripravljeno hrano na mizi. Ponavadi vedno kaj ostane, bakterije pa se najbolje "počutijo" med 4.4 in 60 stopinjami. Večina hrane, ki jo jemo na piknikih, je najboj varne pred bakterijami kakšni dve uri, če pa je temperatura zraka več kot 32 stopinj, je hrana varna le kakšno uro. Ko so ostanki v takšnih pogojih na mizi več tako dolgo, jih ne jejte, vrzite jih proč.


Vir: www.dashofer.si
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat