| 

Posel in moda

Kako pravilno odstranimo klopa?

Kako pravilno odstranimo klopa?

16.05.2009 ob 08:05

Ministrstvo za zdravje je glede na informacije, da je v zadnjem času predvsem na Gorenjskem ugotovljeno večje število ugrizov klopov, posredovalo informacije o klopih in predvsem o tem, da za odstranitev klopa iz telesa ne potrebujemo pomoči zdravstvenega osebja. Navodila za odstranjevanje klopov in o tem, na kaj moramo biti pozorni ob sprehodih in delu v naravi, je zapisal dr. Franc Strle iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.


Klopi - preventiva in odstranjevanje

Ob gibanju v naravi se zaščitimo
Ljudje večkrat pravijo, da je klop najnevarnejša "zver" pri nas, nekateri pa si zaradi klopov ne upajo več v gozd. Pretiran strah pred boleznimi, ki jih klopi prenašajo - pri nas sta najbolj znani in pomembni lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, je odveč, potrebni pa sta previdnost in ustrezno ukrepanje.
Delo v gozdu oziroma zahajanje v območja, kjer je veliko klopov, sicer pomeni določeno tveganje zaradi bolezni, ki jih prenašajo klopi, vendar ima bivanje v naravi številne pozitivne učinke, ki to nevarnost zagotovo odtehtajo. Poleg tega je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, na srečo razmeroma majhna, in to iz več razlogov:

  • ker niso okuženi vsi klopi, ampak le manjši del,
  • ker pride do okužbe redko, tudi če nas vbode okužen klop,
  • ker le del oseb, pri katerih nastane okužba, tudi zboli.

Sorazmerno majhno tveganje za nastanek bolezni, ki jih prenašajo klopi, se da z enostavnimi ukrepi še zmanjšati:

  • Ko gremo v naravo, bodimo primerno oblečeni. Telo naj bo čim bolj pokrito: hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi, zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope.
  • Možna je tudi zaščita z odvračali ali repelenti, vendar zaščita s sredstvi za odganjanje mrčesa ni povsem zanesljiva in deluje sorazmerno kratek čas. Ta sredstva so tudi potencialno škodljiva, še posebno ob pogosti in nepravilni uporabi.
  • Če klopa dobimo, ga čim prej odstranimo.


Odstranjevanje klopov

1. Kdo: vsak naj si odstrani klopa sam.
Odstranjevanje klopov namreč:
- ni naloga zdravstvene službe oziroma je to le v izjemnih primerih,
- ne more biti razlog za obisk ambulante ob 3h ponoči in
- ni razlog za kirurški poseg.

2. Kdaj:
čim prej.
Najpomembnejše je, da se takoj, ko pridemo iz gozda, pregledamo in odstranimo prisesane klope. Če to naredimo dovolj zgodaj, je možnost okužbe manjša.

3. Kako: klopa primemo s pinceto tesno ob koži in previdno izvlečemo.
Če to naredimo sunkovito, je več možnosti, da se bo zatrgal. Če ostane rilček v koži, to za prenos okužbe s klopa na človeka sicer ni nevarno, lahko pa rilec in del telesa, ki ostane v koži, povzroči ognojitev.
V redkih primerih delčka klopa, ki ostane v koži, z enostavnimi postopki ne uspemo odstraniti. To ni in ne sme biti razlog za kirurški poseg. V takih primerih je najbolje počakati in odstranitev preložiti za nekaj ur oziroma na naslednji dan.
Nekateri skušajo odstraniti klopa tako, da ga vrtijo v smeri urnega kazalca ali nasprotni smeri, drugi kanejo na klopa kapljico olja ali sline. Ti načini odstranjevanja so uspešni predvsem v primerih, ko so klopi prisesani razmeroma kratek čas, manj uspešni od odstranjevanja s pinceto pa, kadar jih odkrijemo kasno in so zariti globoko v kožo.

Vir: Farmakoinformativna služba, Gorenjske lekarne

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat