| 

Poslovne priložnosti

Znižanje pristojbin za zaščito blagovne znamke

Znižanje pristojbin za zaščito blagovne znamke

12.05.2009 ob 07:29

S 1. majem je začela veljati odločitev Evropske komisije in držav članic EU za vnovično znižanje pristojbine, ki jo je treba Uradu EU za usklajevanje na notranjem trgu (OHIM) plačati za odobritev vseevropskih pravic, povezanih z blagovno znamko, in poenostavitev postopka registracije blagovne znamke. Odločitev začne veljati 1. maja, so sporočili iz Bruslja.

Ta ukrep sledi prvotnemu znižanju iz leta 2005, zaščita blagovne znamke pa bo po navedbah komisije postala veliko cenejša in enostavnejša za vsa podjetja, ki poslujejo na enotnem trgu EU. Podjetja naj bi s tem prihranila približno 60 milijonov evrov letno.

"To je dobra novica za podjetja v Evropi. Znatno znižanje pristojbin in poenostavitev postopka pomenita cenovno in praktično bolje dostopno zaščito blagovnih znamk v EU. To bo spodbudilo podjetništvo in gospodarsko dejavnost, kar je v času gospodarske krize bistvenega pomena. Od ukrepa bodo imela korist predvsem mala in srednja podjetja, za katera so stroški in postopek takšne zaščite pogosto veliko breme," je ob tem poudaril evropski komisar za notranji trg in storitve Charlie McCreevy.

Znižanje pristojbine in poenostavitev postopka po pojasnilih Bruslja pomenita, da bodo stroški za registracijo blagovnih znamk v EU poslej nič evrov. Podjetja bodo plačala samo pristojbino za prijavo in ne več ločene pristojbine za registracijo. Posledično bo tudi postopek registracije blagovne znamke EU bistveno krajši.

V praksi to pomeni, da bodo podjetja poslej namesto 1750 evrov za prijavo in registracijo blagovne znamke EU plačevala le 1050 evrov za prijavo. Tista, ki bodo prijave vložila po spletu, bodo upravičena še do dodatnega popusta, tako da bodo plačala le 900 evrov za prijavo, namesto 1600 evrov, kot so morala plačevati do zdaj.

Znižanje pomeni, da bodo v prihodnosti podjetja za pridobitev blagovne znamke EU plačevala 40 odstotkov manj oziroma 44 odstotkov manj, če bodo to storila po elektronski poti. Poleg tega se bodo posamične pristojbine za prijavo in registracijo mednarodne blagovne znamke EU v skladu z madridskim protokolom znižale s 1450 na 870 evrov, kar prav tako pomeni 40-odstotno znižanje, so sporočili iz Bruslja.

OHIM je EU ustanovila leta 1994. Od začetka njegovega delovanja leta 1996 se je število zahtev za blagovne znamke EU ves čas povečevalo. Do danes je urad registriral več kot 500 000 blagovnih znamk v imenu več 100 000 podjetij z vsega sveta.

OHIM s sedežem v španskem Alicanteju je agencija EU, ki se financira sama, svoj proračun pa polni izključno iz pristojbin, ki jih plačujejo podjetja, uporabniki njenih storitev. Iz proračuna EU ne prejema nobenih subvencij ali finančne podpore. Ker gre za neprofitno organizacijo, mora biti njen proračun izravnan.

Tokratno znižanje pristojbin je prvi element širšega sklopa ukrepov za boljše uravnoteženje proračuna OHIM v prihodnosti, o katerem so se države članice dogovorile na skupnem sestanku upravnega odbora in proračunskega odbora OHIM septembra 2008.


Vir: www.gzs.si, avtor: PTZ

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat