| 

Posel in moda

Bodite sam svoj maser!

Bodite sam svoj maser!

Masaža pomaga na različne načine zmanjšati napetost in otrdelost mišic ter povečati pretok krvi skozi mišice. Nekatere raziskave kažejo, da lahko redna masaža celo okrepi imunski sistem s pospeševanjem nastajanja belih krvničk. Masaža tudi pomaga pri sprostitvi telesa in pri izboljšanju zdravstvenega stanja, prav tako pa lahko poveča produktivnost pri delu.

Samomasaža
Na srečo imate pri sebi ves čas svojega lastnega maserja – vaše roke! Večina ljudi velikokrat popolnoma podzavestno izvaja samomasažo, pa naj bo to drgnjenje čela zaradi glavobola, umivanje z gobico pod tušem ali pa le gnetenje nog po dolgem dnevu. To so vse enostavne in naravne samomasažne tehnike.

Obstajata dve glavni prednosti samomasaže v primerjavi z masažo nekoga drugega. Prva je, da je vedno brezplačna, in druga, da takoj in natančno veste, kaj vašemu telesu paše in kaj ne. Masirate se lahko ali samo z rokami ali pa uporabljate različne pripomočke, ki lahko celotno masažo naredijo preprostejšo in učinkovitejšo. Edina slabost biti sam svoj maser je, da ne morete doseči vseh delov svojega telesa.

 

Uporabne tehnike za samomasažo so naslednje:

  • Prijem za sprostitev ramen in vratu: z obema rokama nežno masirajte, pritiskajte in krožite po napetih mišicah tilnika in vratu.
  • Prijem za sprostitev hrbtenice: z rahlo odprto pestjo mehko udarjajte na hrbtne mišice pod pasom.
  • Prijem za sprostitev vseh mišic od tilnika do ramen: s konicami prstov pritiskajte, krožite in narahlo udarjajte po prsnem košu.
  • Prijem za masažo podplatov: s palcema obeh rok masirajte celoten podplat. Masirajte v ravnih črtah in s krožnimi gibi.
  • Prijem za lajšanje glavobola: zapestja si pritisnite na senca in narahlo krožite z njimi.
  • Prijem za preganjanje utrujenosti oči: konice kazalcev rahlo pritisnite na nosni koren, krožite z njimi in vibrirajte.

Zgoraj omenjene tehnike pa so lahko še učinkovitejše, če ustvarite pravo vzdušje v prostoru. Zato ugasnite telefone, utišajte zunanje zvoke, zavrtite si umirjeno glasbo, prižgite dišavno svečko, poskrbite, da vam je toplo itd. Predvsem pa se udobno namestite in uživajte!

Vir: www.kosmodisk.si

sorodni članki