| 

Uporabne informacije

Prenehanje delovnega razmerja

Prenehanje delovnega razmerja

24.04.2009 ob 12:07

Koriščenje letnega dopusta v času teka odpovednega roka

Delavci so bili v podjetju zaposleni za nedoločen čas. Dne 15.1.2009 so prejeli odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Vsi imajo odpovedni rok 45 dni, torej jim bo delovno razmerje prenehalo nekje v začetku marca 2009. Vsi se bodo prijavili na zavod za zaposlovanje.

Kako je v tem primeru z dopusti in regresom - morajo delavci koristiti cel dopust (dela ni in so skoraj vsi doma), ali ga, če želijo, koristijo samo sorazmerni del. Če v odpovednem roku delavec koristi ves letni dopust za letošnje leto in se recimo julija letos pri omenjenem podjetju spet zaposli, mu v tem primeru pripada še kaj dopusta ali ne? Če želi delavec do odpovednega roka koristiti le sorazmerni del dopusta, mu mora takšno koriščenje dopusta direktor odobriti, čeprav ni dela? Kako je v tem primeru z izplačilom regresa ?

Celoten primer je napisan pod sledečimi predpostavkami:

da so bili delavci pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga že zaposleni več kot 6 mesecev in so tako izpolnili pogoj za pridobitev pravice do celotnega letnega dopusta;
da jim je delovno razmerje prenehalo v mesecu marcu (po preteku odpovednega roka);
da posameznik ne bo takoj sklenil nove pogodbe o zaposlitvi z drugim (novim) delodajalcem;
pri pripravi odgovora niso upoštevane morebitna določila kolektivne pogodbe, ki zavezuje delodajalca, ker se iz zastavljenega vprašanja ne razbere, katera kolektivna pogodba velja za delodajalca.
Koriščenje letnega dopusta v času teka odpovednega roka:

Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta za leto 2009 s 01.01.2009. Ker je v letu 2009 prišlo do odpovedi pogodbe o zaposlitvi in tako do prenehanja delovnega razmerja, je potrebno upoštevati tudi določilo tretje alineje prvega odstavka 162. člena Zakona o delovnih razmerjih (odslej ZDR). V skladu z navedeno določbo ima namreč delavec pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu, če mu je delovno razmerje v koledarskem letu prenehalo pred 1 julijem - torej do vključno 30. junija. Neodvisno od tega, da je pred tem bil delavec v delovnem razmerju dalj časa kot 6 mesecev (kar je pogoj za pridobitev pravice do celotnega letnega dopusta). V tem primeru to pomeni, da delavci v skladu z ZDR, izrabijo sorazmerni del letnega dopusta, za prve tri mesece koledarskega leta 2009. Če pa imajo delavci še neizrabljen stari letni dopust (prenesen iz leta 2008), morajo izrabiti tudi ta letni dopust.

vir: Več v vestniku Plače in kadri založbe Verlag Dashöfer d.o.o. , www.dashofer.si

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 19 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat