| 

Uporabne informacije

Pazite: ja lahko pomeni ne

Pazite: ja lahko pomeni ne

Imate dobro poslovno zamisel in bi radi pridobili partnerje iz tujine? Pazite, da vam posel ne propade zgolj zato, ker uporabite napačen pozdrav, zamudite ali zaidete v politične teme.

 

Pred Italijane urejeni
Pri pregovorno točnih Avstrijcih lahko dobro vzdušje na sestankih hitro mine, če na sestanek zamudite. Obratno velja v poslovnih sferah v Bosni in Hercegovini, kjer poslovneži ne marajo priganjanja, saj potrebujejo čas, da sogovornika spoznajo in ocenijo. Vnaprejšnji strogi urniki pri njih zato niso preveč smiselni. Pri poslovanju z Italijani se držite tistega, kar ste obljubili na prvem srečanju, saj imajo natančne zapiske o vsakem sestanku. Pomemben je tudi prvi vtis, ki vam bo omogočil vnovično srečanje. Vaš videz bo imel pri tem veliko vlogo, saj človeka prepoznajo že po njegovih čevljih; če imate ob tem lepo kravato in suknjič, ste na dobri poti. Na poslovnem obisku na Kosovu pa se raje izognite prikimavanju ali odkimavanju, saj tam oboje pomeni ravno obratno kakor pri nas.

Ob pozdravu tudi poljub
Pri poslovanju s partnerji iz nekdanje Jugoslavije bodite pozorni na občutljive razlike med posameznimi državami. Ob pozdravu je obvezen stisk roke, čemur v večini primerov sledi poljub: v bošnjaškem delu sta zaželena dva (prvi na levo in drugi na desno lice), v srbskem pa trije. Zelo narobe bi bilo, če bi storili obratno. Bosanski, hrvaški in srbski jezik so si v podrobnostih zelo različni, kar je pri določenih sogovornikih izjemno pomembno. Dopis ali pa samo pozdrav v značilnem srbskem jeziku bi bil za Bošnjaka lahko zelo moteč; posebno če je bil on sam ali kdo od njegovih bližnjih žrtev vojnega nasilja, bi lahko komunikacijo in posel celo popolnoma zavrl.


Menedžerski vodnik

Predstavniki Združenja Manager in študentje oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo filozofske fakultete v Ljubljani so oblikovali Menedžerski medkulturni vodnik. V spletnem priročniku za srečanje s tujimi ljudmi in navadami je predstavljenih 30 držav z vsega sveta. Pri potovanju v te države pogosto vnaprej predvidevamo, da bo ravnanje poslovnih partnerjev drugačno od našega, manj pa nam je znano, da so lahko kulturne razlike velike tudi v sosednjih državah.

 

Vir: Žurnal, www.dashofer.si
 

sorodni članki