| 

Postal sem podjetnik

Nasveti za preverjanje pisnih priporočil delavcev

Nasveti za preverjanje pisnih priporočil delavcev

22.04.2009 ob 07:17

S preverjanjem verodostojnosti referenc lahko zmanjšate tveganje za izbiro napačnega kandidata. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo pri boljši končni odločitvi o tem, koga zaposliti.

Vedno pridobite odobritev

Pridobite od kandidatov odobritev, da lahko navežete stik z osebami, ki so napisale priporočila.

Preverite čim več referenc

Pridobitev čim več pisnih priporočil za kandidata vam omogoča, da ostajate dosledni pri ocenjevanju kandidata.

Povprašajte za več vrst pisnih priporočil

Najboljša in najbolj zanesljiva priporočila za kandidata navadno prihajajo s strani njegovih (bivših) nadrejenih, čeprav so lahko tudi sodelavci z istimi pooblastili in nalogami ter njegovi podrejeni izvrstni referenti. Najboljši možen scenarij: zberite ocene od vseh možnih virov.

Upoštevajte omejeno vrednost starejših priporočil

Preverjanje referenc je smiselno, če se nanašajo na največ zadnjih 5 do 7 let kandidatove delovne zgodovine. Če boste govorili z referenti, s katerimi je kandidat sodeloval pred več kot desetimi leti, od tega ne boste imeli velike koristi – večina od njih se bo le težko spomnila, kakšen je bil takratni delovni učinek kandidata, poleg tega se ljudje ves čas spreminjajo in dozorevajo.

Priporočila preverite po telefonu

Preverjanje priporočil je zares učinkovito šele s telefonskim pogovorom, saj lahko pazljivo poslušate odgovore ljudi, ki so jih pisali. Poleg tega imate idealno priložnost za postavljanje vprašanj in pridobivanje novih podatkov o kandidatu.

Zastavljajte vprašanja odprtega tipa

Izogibajte se vprašanjem, na katera se lahko odgovori z Da ali Ne. Z vprašanjem Kako bi opisali Janezov vodstveni stil? boste dobili več podatkov. Nikoli ne bodite zadovoljni z odgovorom Bila je najboljša sodelavka, ki smo jo kadar koli imeli. Tej trditvi sledite z vprašanjem Mi lahko navedete kak primer njenega izrednega učinka?.

Sprašujte izključno o učinku preteklega dela

Ko preverjate priporočila, bodite pazljivi, da se vsa vprašanja nanašajo na kandidatov delovni učinek in nič drugega. Kaj počnejo kandidati v prostem času, ni vaša stvar niti stvar preteklih delodajalcev. Eno od najboljših vprašanj, ki jih lahko na koncu pogovora postavite referentom, je: »Ali bi še enkrat zaposlili to osebo?«

Izogibajte se delikatnim vprašanjem

Nikoli, zares nikoli ne sprašujte o starosti, rasi, spolu, verski pripadnosti, zakonskem stanu ali nacionalni pripadnosti. To so zakonsko zaščitene kategorije in nimajo nič opraviti s preteklim in bodočim kandidatovim delovnim učinkom.

Referent ne odgovori

Če je vaša naloga temeljito preveriti priporočila, je delo kandidata, da priskrbi imena referentov. Če referenti zavrnejo pogovor ali se sklicujejo na pravila podjetja, ki prepovedujejo posredovanje takšnih podatkov, prenesite breme na kandidata, da ugovarjajoče referente prepriča, da to storijo. Če kandidat tega ne more storiti, iščite kandidata, ki to lahko stori.

vir: mojedelo.com
 

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Revž | 24.05.2009 ob 23:35
Eno od najboljših vprašanj, ki jih lahko na koncu pogovora postavite referentom, je: »Ali bi še enkrat zaposlili to osebo?«

Moj bivši delodajalec me je obtožil, da kradem, čeprav so vsi sodelavci ter poslovodkinja zagotovili ter dokazali, da nisem bi tak delodajalec vejetno oz. mi je uničil vso možnost pri podjetju, ki bo preverjalo reference. Zato sem se raje odločil za nadaljno izobraževanje ter nato pot v samostojen vode s.p. .
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 9 do 19 °C

Sreda
od 8 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat