| 

Uporabne informacije

Vloge, prošnje, življenjepisi in priporočila

Vloge, prošnje, življenjepisi in priporočila

14.04.2009 ob 14:32

Kakšni so odzivi na objave in razpise? Katere so glavne težave pri analizi in ocenjevanju vlog?

1. Tipi odzivov na objave oz. razpise

 

Prošnja
Prošnja je prvenstveno namenjena rešitvi eksistenčnega ali socialnega problema prosilca. Prosilec ne poudarja prednosti, ki jih ponuja, kot tudi ne svojih pričakovanj. Cilj je najti delovno mesto in službo.

Vloga
Prosilec v vlogi jasneje predstavi, kaj ponuja in kaj pričakuje. Opredeljene so podlage, zaradi katerih se kandidat smatra za primernega.

Življenjepis
V skrajšani, strukturirani obliki so opredeljeni poklicna pot kandidata, njegove izkušnje, znanja, lastnosti in ambicije – informacije, ki delodajalca najbolj zanimajo.

2. Glavne težave pri analizi in ocenjevanju vlog

Glavni cilj pošiljatelja vloge je zaposlitev. Vloga, prošnja ali življenjepis je njegovo prvo orožje in je seveda temu prilagojeno. Kandidati v vlogi poudarjajo informacije, za katere predvidevajo, da jih delodajalec posebej visoko vrednoti. Iz istega razloga pa zamolčijo dejstva, ki bi jim lahko zmanjšala možnost za zaposlitev.

Slabosti vlog
Svoje vloge tako neredko prilagajajo zahtevam in pričakovanjem v objavi. Takšne vloge niso nujno objektiven odraz kandidatovih dejanskih zmožnosti. Vloge, ki jih dobimo v obravnavo, so pogosto:

- Najrazličnejših tipov, vsebin in oblik

Zelo težko jih je enoznačno primerjati. Kandidati ne podajajo enakovrstnih, medsebojno primerljivih informacij. Nekateri prostoročno “nakracajo” nekaj osnovnih podatkov na enem listu papirja, drugi pošiljajo romane s kupom neuporabnih informacij. Zato je vloge težko objektivno “tehtati” med seboj. Lahko izločimo skrajnosti (+ ali -), v povprečju pa lahko izločimo 30 odstotkov neprimernih vlog (odvisno seveda od specifičnosti delovnega mesta).

- Tipske – na podlagi splošnih predlog

Na spletu je kup strani, na katerih si lahko izdelamo svojo vlogo. Proti plačilu nam jo določeni ponudniki tudi oblikujejo. Določeni spletni portali ponujajo on-line prijavo na delovno mesto. Zato neredko dobimo od različnih kandidatov skoraj enake vloge – samo nekateri podatki so spremenjeni.

- Pomanjkljive

Kandidati ne navedejo svojih kontaktnih podatkov (naslova, elektronskega naslova, telefona), rojstnega datuma in položaja, za katerega kandidirajo (če imamo objavljenih več DM), ter ne opredelijo izpolnjevanja ključnih pogojev, ki jih je delodajalec zahteval v vlogi. Zamolčijo tudi vse tisto, kar bi jim zmanjšalo možnost zaposlitve.

3. Pripomočki za analizo vlog

V primeru, da se nam na objavo javi zelo veliko kandidatov, nam je v veliko pomoč predloga za hitro oceno vlog. V tej fazi ne ocenjujemo resničnosti navedb v vlogi. Zanje tudi ne iščemo potrditev. Ocenjujemo le, v kolikšni meri navedbe v vlogi ustrezajo zahtevam delovnega mesta, ki smo jih opredelili v Analizi zahtev delovnih mest in Objavi.

Vir: v priročniku Direktor- ZEN vodenja.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 19 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat