| 

Posel in moda

Nepogrešljiva dejstva o trebušnih mišicah

Nepogrešljiva dejstva o trebušnih mišicah

18.04.2009 ob 21:36

A kljub naporu ni vidnih trebušnih radiatorčkov? Obstaja razlog, zakaj.

Vam je zmanjkalo idej in počasi obupujete? Čeprav ste ubrali novo dieto, ki vam garantira rezultate, in čeprav ste vsak dan vadili več ur, rezultatov še vedno od nikoder. Za popolne trebušne mišice morate narediti in vedeti več. Predstavljamo vam nekaj osnovnih dejstev o trebušnih mišicah.

1. Beljakovine so vaš zaveznik

Beljakovine so osnovni gradniki mišic, zato jih nikakor ne smete črtati z jedilnika. Lahko se ogibate maščob in ogljikovih hidratov, vendar bodo brez beljakovin vaši rezultati bolj žalostni.
Niso vse enake

Večina jih je lahko prebavljivih in če poleg tega imajo še nizko kalorično vrednost, vas bo lakota kmalu začela naglas klicati k hladilniku. Zato izberite beljakovine, ki se bodo prebavljale dlje kot npr. skuta (neslano različico).

Pripravite si jo lahko za zajtrk, namazano na črni kruh, ali pa za večerjo, popestreno s koščki sadja.

2. Pravilno izvajanje trebušnjakov

Pravilno izvajanje trebušnjakov je zelo pomembno. To pa lahko naredite le tako, da med dvigovanjem in spuščanjem telesa podprete celo hrbtenico in vrat. V nasprotnem primeru si lahko naredite več škode kot koristi in trpite zaradi bolečine v vratu in hrbtu.

Pomembno je tudi pravilno dihanje. Pred dvigom vdihnite in pri dvigu vedno izdihnite. Kadar se spuščate, vedno vdihnite. In nikar ne zvijajte vratu!

Vaje delajte trikrat na teden, najbolje vsak drugi dan. Koliko ponovitev? Osnovno vodilo je: ne pretiravajte, kar pa še ne pomeni, da se ne trudite za več. Predlagamo vam, da število ponovitev redno zapisujete in vsak dan povečate število trebušnjakov za 3–5.

3. Trebušnjaki za zdravje

Trebušne mišice niso le prijetne za oko, ampak so pomembne za zdravje in vitalnost našega telesa. Pripete so na medenico in prsni koš in so najboljše prijateljice vaše hrbtenice, saj ji dajejo glavno oporo, poleg tega pa pritiskajo na trebušne organe in jih držijo v pravilni legi.

Glavne so pri upogibanju trupa naprej in stabilizaciji trupa pri upogibanju nazaj ter pri krčenju močno stisnejo trebuh. S tem sodelujejo pri dihanju, kašljanju, bruhanju, kihanju, pri praznjenju mehurja in črevesja.

Trebušne torej mišice:
• skrbijo za zdravje hrbtenice;
• skrbijo za stabilnost telesa;
• telesu popravljajo mišično neravnovesje;
• izboljšujejo telesno držo;
• so nepogrešljive pri športnih aktivnostih;
• omogočajo boljše delovanje telesa.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat