| 

Postal sem podjetnik

Ali obstaja idealni lik vodje?

Ali obstaja idealni lik vodje?

06.09.2011 ob 11:47

Celostna podoba vodje je izjemno pomembno sporočilo sodelavcem, poslovnim partnerjem pa tudi javnosti. Kako vodjo doživlja okolica, je odvisno prav od njegovega imidža.

Celostna podoba vodje je izjemno pomembno sporočilo sodelavcem, poslovnim partnerjem pa tudi javnosti. Sestavljajo jo verbalna (način sporočanja, prepričevanja, uveljavljanja) in neverbalna komunikacija (zunanji videz, govorica telesa, ton glasu) ter osebnostne lastnosti, ki vplivajo na način vedenja v službi in izven nje.

Kako vodjo doživlja okolica, je odvisno prav od njegovega imidža. In ker vemo, da se uspešni vodja ne rodi, ampak oblikuje, je pomembno, da se zaveda svojih pozitivnih lastnosti, ki krepijo njegov imidž ravno tako kot tudi svojih slabosti, ki jih lahko preseže in spremeni. Preden zvrne vso krivdo za nerazumevanje na svojo okolico, naj se raje iz zrcalnega vedenja sogovornikov zave svoje podobe in na tej podlagi samokritično in samozavestno odreagira. Moč in oblast pogosta zameglita realno sliko in za velikega vodjo, ki se predolgo koplje v iluzornem svetu svoje samopašnosti, so lahko posledice pogubne.

Marsikateri vodja ve, da ne izpolnjuje svoje funkcije popolno in se vsaj introvertirano poglablja v miselno raziskovanje osebnostnih lastnosti in vedenja idealnega »šefa«. Je to avtokratski direktor, ki vlada s strahospoštovanjem? Sodelavci ga ubogajo tiho in brez upora, pa še računov mu ni potrebno polagati zaradi sprejetih odločitev in ukrepov.

Mora biti prava avtoriteta ali jo lahko odigra? Ali sploh kdo opazi razliko med resnično močjo, znanjem, samozavestjo, obvladovanjem situacije ter navidezno močjo, ki se manifestira v koleričnih izpadih, metanju peska v oči in zavijanju problemov v meglo? Bodo sodelavci vodjo tima upoštevali, ker je v krogu enakopravnih zgolj kolega?

Mora vodja sodelavce ves čas motivirati ali naj jih prepusti njihovi lastni iniciativi? Se lahko konfliktom med sodelavci izogne ali naj se vključi v reševanje sporov kot pravični razsodnik? Naj skrbi za dobro vzdušje, prireja veselice, igra vlogo duhovnika in psihiatra ali naj se dvigne nad tegobe svojih sodelavcev ter vlada s svojega piedestala? Ali sploh obstaja idealni tip vodje? Kateri izmed njih se vam zdi vzoren?

Vir: Priročnik Direktor – ZEN vodenja

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 11 do 23 °C

Torek
od 11 do 23 °C

Sreda
od 11 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat