| 

Aktualno

Ostanite zdravi med prvomajskimi potepanji

Ostanite zdravi med prvomajskimi potepanji

10.04.2009 ob 20:11

Če se za prvi maj odpravljate na potovanje v eksotične kraje, zabava ni vse, kar vas lahko čaka. Med nove izkušnje lahko hitro prištejete tudi novo bolezen. Zato se še pred dopustom pripravite na slabe stvari, da boste lahko uživali v dobrih.

Tifus

Za kaj gre?

Tifus je bakterijska bolezen, ki jo dobite z okuženo pijačo in hrano. Vročina, ki jo povzroča, je lahko življenjsko nevarna.

Kje ga dobite?

Področja, kjer je večja možnost, da se nalezete, so države v razvoju v Aziji, Srednji in Južni Ameriki, Afriki in na Karibih.

Kako se mu izognete?

Pred potovanjem se lahko cepite, vendar na potovanju vseeno pazite, da izbirate varno hrano in pijačo.

Chikungunjski virus

Za kaj gre?

Gre za virusno bolezen, ki jo prenašajo komarji. Povzroča vročino in glavobole, ki pa se lahko stopnjujejo v hujše simptome.

Kje ga dobite?

Na začetku se je pokazal le na otoku blizu Mauritiusa. Zdaj ga lahko dobite tudi v delih Afrike in Azije in celo v določenih delih Evrope.

Kako se mu izognete?

Ker ne obstaja cepivo, imate najboljše možnosti le, če se izogibate piku komarja.

Montezumovo maščevanje

Za kaj gre?

Gre za črevesno infekcijo, ki se kaže kot driska. Ime pa je bolezen dobila azteškem vladarju, saj velikokrat zadane turiste, ki dopustujejo v Mehiki.

Kje ga dobite?

Področja z visoko stopnjo rizika so Srednja in Južna Amerika, Bližnji vzhod, Azija in Afrika.

Kako se mu izognete?

Skoraj 50 % turistov, ki dopustujejo v državah z visoko stopnjo rizika, navkljub preventivi naleti na to bolezen. Nevarnost okužbe boste zmanjšali s pitjem ustekleničene vode in izogibanjem surovi hrani.

Hepatitis

Za kaj gre?

Obstaja več oblik hepatitisa, a turisti se morajo posebej paziti hepatitisa A. Prenaša se preko okužene vode in surove hrane. Pokaže se lahko v obliki slabosti ali pa celo mesece trajajoči bolezni, ki jo spremljata vročina in slabost z bruhanjem.

Kje ga dobite?

Področja z visoko nevarnostjo so večina držav v razvoju.

Kako se mu izognete?

Če potujete v te kraje, je cepljenje skoraj obvezno. Cepivo je zelo učinkovito, a če se odločite, da preskočite cepljenje, se držite vsaj osnovnih pravil glede hrane in pijače.

Malarija

Za kaj gre?

To je lahko smrtonosna bolezen, ki jo povzroča parazit, prenaša pa se pikom okuženega komarja. Dva izmed šibkejših simptomov sta glavobol in mrazenje.

Kje jo dobite?

Deli Afrike, Azije, Vzhodne Evrope ter v večini predelov Južne in Srednje Amerike.

Kako se ji izognete?

Zdravnik vam lahko predpiše preventivna zdravila, če se odpravljate na potovanje. Na potovanju pa vseeno pazite, da nosite dolge rokave in dolge hlače ter da se pršite z zaščitnim sredstvom proti komarjem. Naredite torej vse, da se izognete komarjevemu piku.

Borelioza

Za kaj gre?

Bolezen povzroča bakterija, nalezete pa se je s pikom okuženega klopa. Zgodnji znaki bolezni so glavoboli, vročina in izpuščaji. Razvije pa se lahko tudi do te stopnje, da povzroči ohromelost.

Kje jo dobite?

Ta bolezen ni povezana samo z daljnimi destinacijami, saj jo najdete tudi v naših gozdovih. Pazite pa se je tudi v ostalih gozdnatih predelih Evrope, Azije in Severne Amerike.

Kako se ji izognete?

Uporabljajte zaščitna sredstva proti klopom, ki lahko zmanjšajo nevarnost pika. Če najdete na vašem telesu klopa in ga odstranite, po nekaj dneh pa opazite okrog pika rdeč kolobar, je čas, da obiščete zdravnika.

Rumena mrzlica

Za kaj gre?

Gre za virusno bolezen, ki jo dobite s pikom okuženega komarja. Povzroča pa simptome gripe, vročino in celo hepatitis.

Kje jo dobite?

Tropski predeli Južne Amerike in saharska Afrika.

Kako se ji izognete?

Tudi za rumeno mrzlico obstaja cepivo, na katerega pred potovanjem nikar ne pozabite. V primeru, da se ne cepite, pa upoštevajte pravila o izogibanju komarjevemu piku.

Vir: www.dormeo.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 17 do 24 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 15 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat