| 

Posel in moda

Pripravite se na veliko noč

Pripravite se na veliko noč

Praznik pomladi ter največji in najstarejši krščanski praznik, katerega ime se nanaša na noč z velike sobote na veliko nedeljo, ko naj bi Kristus z vstajenjem rešil svet. Tradicija praznovanja tega pomladnega praznika, ki ni izvirno krščanski, sega v 4. stoletje.

Zanimivo je, da datum praznovanja določa lunin koledar: Veliko noč verniki praznujejo vsako leto na prvo nedeljo po prvi polni spomladanski luni. V tem času slavijo slovo od zime, turobnega razpoloženja, temnih in debelih oblačil ter dolgočasne (pre)hrane. Istočasno se veselijo pomladi, prebujajoče narave ter na sploh obdobja, ko se življenje raja in raste.

Na veliko soboto je za vernike skoraj povsod po Sloveniji blagoslov velikonočnega žegna. Opis slednjega je znan že iz 17. stoletja, kakor ga je podal Valvasor. Pri žegnu imajo vse sestavine simbolični pomen: kos mesa oziroma šunke predstavlja Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi je bil pribit na križ, potica pa spominja na trnovo krono. Velikonočna jajca ali pirhi v krščanski ikonografiji simbolizirajo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, pa tudi kaplje Kristusove krvi. Jajce simbolizira tudi zavetje, materino krilo in/ali varnost.

Pa še recept za velikonočno orehovo potico:

Potrebovali boste: 1 kg bele moke, kocko svežega kvasa, žličko sladkorja, 3 dl do 3,5 dl toplega mleka, 3 jajčka, ščep soli, žlico masla, limonino lupinico, šilce ruma, za nadev: 3 kilograma mletih orehov, 2 dl vročega mleka, lonček stepene sladke smetane, rum.

Moko presejemo v skledo in na sredino naredimo jamico v katero nadrobimo kvas, dodamo sladkor in toliko tople vode, da je kvas pokrit. Po nekaj minutah bo kvas začel s penjenjem in takrat primešamo ostalo (toplo mleko, sol, stopljeno maslo, jajca, rum, limonino lupinico), v skledi najprej dobro premešamo s kuhalnico, nato pa še na deski z dlanmi dobro zgnetemo testo. Testo naj vzhaja 3 ure.
Orehe zmešamo z vročim mlekom in stepeno smetano ter rumom. Na prtu testo razvaljamo z pol prsta debelo. Celo testo pomažemo z nadevom in "gosto" zavijemo. To pomeni, da ne bomo zavili samo s prtom, ampak bomo s prsti lepo zavili celo testo. Pečemo v pomazanem modelu pri 180 stopinjah celzija in to 35 minut. Med pečenjem denimo v pečico skodelico vode. Potresemo s sladkorno moko.

Vir: www.gurman.eu, www.tus.si
 

sorodni članki