| 

Aktualno

Kakšen bo prenovljen Plečnikov stadion?

Kakšen bo prenovljen Plečnikov stadion?

08.04.2009 ob 11:12

V Galeriji Kresija bo do 13. aprila 2009 na ogled razstava »Prenova centralnega stadiona za Bežigradom, razstava idejnih zasnov vabljenega mednarodnega natečaja, marec 2009«, ki jo je včeraj, 7. aprila, odprl župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković; svečanega dogodka se je udeležili tudi predsednik vlade Borut Pahor in drugi visoki gostje.

Žirija je izmed sedmih prispelih del kot najbolj primerno rešitev, ki ohranja Plečnikovo dediščino, obenem pa vanjo optimalno umešča želeni program, izbrala rešitev biroja GMP Architekten von Gerkan, Marg und partner iz Berlina.

Joc Pečečnik, direktor podjetja BŠP, d.o.o., ki je lastnik centralnega stadiona Bežigrad, se je na odprtju razstave zahvalil vsem, ki so pri tem sodelovali, ter ob tem izrazil veliko zadovoljstvo, da smo kljub številnim zapletom uspeli najti kompromisno rešitev, ki ohranja zgodovino in vliva novo upanje.

»Uskladili smo interese mesta Ljubljana, investitorja, Društva arhitektov Ljubljana in Zavoda za kulturno dediščino in končno smo vsi postali zmagovalci, z izborom pa se naše delo šele začenja,« je izpostavil podžupan Janez Koželj kot predsednik natečajne komisije, dejal pa je še, da bomo pravo zmago lahko slavili takrat, ko bo novi bežigrajski stadion dobil licenco Mednarodne nogometne zveze (FIFA).

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič je poudaril pomen bežigrajskega stadiona za slovenski šport, projekt prenove pa bo, po njegovih besedah, lep zgled javno-zasebnega partnerstva.

»Navdušen sem nad projektom, naš stadion bo že 65. stadion izbranega avtorja,« je bil zadovoljen župan Zoran Janković in čestital tako komisiji za izbor kot tudi arhitektom, ki so ga izdelali. »Vesel bom, ko bova s Pečečnikom na novem stadionu brcnila prvo žogo,« je še dejal župan.

Družba BŠP, d.o.o., lastnica centralnega stadiona Bežigrad, ki ga je po prvi svetovni vojni načrtoval arhitekt Jože Plečnik, se je avgusta 2008 na predlog projektnega sveta odločila razpisati vabljeni mednarodni natečaj, s katerim bi pridobili najprimernejšo strokovno rešitev za prenovo in dograditev stadiona.

Projektni svet, ki je organiziral natečaj, je k sodelovanju povabil 8 priznanih slovenskih in tujih arhitekturnih birojev, ki imajo izkušnje in reference tako na področju prenove kot načrtovanja športnih objektov, predvsem pa poznajo Plečnikova dela. Vabljeni biroji so bili: Eduardo Souto de Moura (Portugalska; naknadno odpovedal sodelovanje), Dale Jones-Evans (Avstralija), GMP Architekten von Gerkan, Marg und partner (Nemčija), Ruben Reddy Architects (Južna Afrika) ter iz Slovenije Jurij Kobe, Atelier arhitekti, Bevk Perović arhitekti, Biro Ravnikar Potokar in prof. dr. Boris Leskovec.

Natečaj je bil uradno razpisan 11. novembra 2008, zaključen pa 11. marca 2009. Mednarodna natečajna komisija v sestavi podžupan in mestni arhitekt MOL prof. Janez Koželj, arhitektka in predstavnica IO DAL Maja Ivanič, arhitekt Janko J. Zadravec, arhitekt Saša Randić (Hrvaška), lastnik in investitor Jože Pečečnik ter predstavnik FIFA Working Group Charles Botta (Švica) je prispele rešitve ocenjevala na osnovi petih meril:
• celovita ohranitev originalne Plečnikove zasnove z vsemi zaščitenimi elementi;
• sodobna, a oblikovno zadržana urbanistično arhitekturna zasnova, ki je jasno ločena od originalne Plečnikove zasnove;
• racionalna izraba prostora z minimalnim vplivom na okolico;
• funkcionalna zasnova stadionskega kompleksa nad zemljo in v kletnih etažah;
• integrirana prometna ureditev

Vir: www.ljubljana.si, slika: www.nogomania.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 18 do 24 °C

Torek
od 17 do 24 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 15 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat