| 

Posel in moda

12 super trikov za izjemen spanec

12 super trikov za izjemen spanec

Saj ste že doživeli naslednji scenarij, a ne? Utrujeni se uležete v posteljo, navijete budilko in zaprete oči ... in se zalotite, da uro kasneje še vedno ne spite. Kaj ste storili narobe? Čisto možno, da nič. Spanec vas lahko včasih vleče za nos, ne da bi vedeli zakaj. Zato pa vam ponujamo 12 super nasvetov za miren, blagodejen spanec.


1. Seksajte!

Vprašajte katero koli žensko, kako je najlaže uspavati moškega – zagotovo bodo vse kot iz topa rekle: seks. Zakaj? Ejakulacija moške utruja, zato veliko hitreje zaspijo.

Za tiste, ki trenutno ne delijo svoje spalnice, pa naj povemo, da ima seks v solo izvedbi enak učinek ...


2. Poslušajte vremensko napoved

Če bi radi zaspali, spanca pa ni od nikoder, ne ležite kot klada. Vstanite in si poiščite dolgočasno opravilo. Vzemite v roke kakšen zaprašen roman, poslušajte vremensko napoved ali glejte oddajo življenju lenivcev.

Ne glejte trilerjev, izogibajte se morečim poročilom in ne, ne odprite si steklenice piva.


3. Najejte se zelene solate

Zelena solata, resnici na ljubo, ni najbolj seksi večerni prigrizek, vendar je bila že v času starih Grkov glavna sestavina uspavalnih napojev. Vsebuje namreč opiju podobne snovi, ki pomagajo zaspati. Če torej kombinirate zeleno solato s skodelico kakava, bodo vaši možgani zagotovo »nasedli na finto«.


4. Bodite malce bolj gibčni v spalnici

No, ni vam ravno treba dvigovati leve noge k desnemu ušesu. Dovolj bo že, da se zavedate, da 8-urni spanec ni zapovedan z zakonom.

Nespečnost ni škodljiva – pretirana skrb zaradi nje pa lahko povzroči več dolgoročne škode kot sama nespečnost. Večina nespečnežev spi 6 ur na noč, kar je za možgane več kot dovolj, da se resetirajo in normalno delujejo ves dan.


5. Poskusite zaspati brez pomočnikov

Če za spanje potrebujete pomočnike v obliki tablet ali kozarčkov močnega, ste verjetno že opazili, da zjutraj vstanete leni in počasni. Zakaj? Umetna uspavala prekinejo oz. močno zmotijo najbolj osvežilen del spanja, to je cikel sanjanja.

Čeprav se vam zdi, da po šilcu »močnega« lepše zaspite, vam alkohol podaljša čas uspavanja za vsaj 15 minut, po daljši uporabi pa postane vedno manj učinkovit.


6. Upoštevajte naš nasvet in res začnite telovaditi

Ja, seveda vemo, da zvenimo kot pokvarjena plošča, ampak dejstvo je, da športno aktivni ljudje spijo bolje. Tik pred spanjem se telovadbi izogibajte, razen če gre za kardio vadbo iz točke 1.


7. Vstajajte vedno ob enakem času. Ja, tudi ob vikendih!

Se spomnite filma Svižčev dan, v katerem se je Bill Muray vsak dan zbudil v isti dan ob isti uri? Mi vam predlagamo prav to.

Nastavite uro na 6:30 in jo dajte stran od dosega rok, da ne boste vklopili dremeža. Ko zazvoni, vstanite in niti slučajno ne pojdite nazaj v posteljo. Prav kmalu se boste nalezli svojega novega spalnega vzorca in bo vstajanje ob pol sedmih zjutraj postalo prav lahkotno.


8. Naredite si udobno spalno gnezdo

Če je vaša spalnica polna navlake, oblačil, ima TV, računalnik, glasbeni stolp (po možnosti vse priklopljeno in razsvetljeno), to ni spalnica, ampak delavnica. Vaš brlog za spanje naj bo udoben, temen in hladen (ampak ne kot Antarktika).

Če se ne morete odpovedati elektronski šari, poskrbite, da bo ponoči popolnoma izklopljena.


9. Preskočite popoldansko kitico

Ste tudi vi med tistimi, ki po kosilu omahnete na kavč in debelo uro »globoko razmišljate«?

Kitica ali dve popoldanskega dremeža je nadvse vabljiva reč, še posebej tistim, ki delajo doma. Ne, ne, ne ... popoldanski dremež vrže vaš spalni bioritem iz ustaljenega cikla in kaj hitro se lahko znajdete v družbi nespečnežev.

Uprite se torej tej navadi in tudi vaš spanec se bo izboljšal.


10. Ne silite z glavo skozi zid

Ko ste polni adrenalina in energije, vas pa čaka postelja, se raje sploh ne ulezite, dokler se popolnoma ne umirite. Usedite se, zaprite oči in počasi dihajte s trebuhom, na 3 sekunde izmenično. To počnite 10 minut, dokler se popolnoma ne umirite.


11. Ne prikrajšajte želodca za spanec

Lačen, prazen želodec ni najboljša popotnica za v posteljo, hrana, ki poživlja, pa tudi ne. Izogibajte se hrani s tiraminom, snovjo, ki stimulira možgane in preprečuje spanje. To so npr. slanina, jajčevci, maline, robide, avokado in sir.

Večerjajte, ampak zmerno. Tudi vaš želodec si zasluži počitek.


12. Kajenje ne uspava. Preverjeno.

Kadilci težje zaspijo, spijo slabše in težko vstanejo. Če bi cigareti res uspavali, bi vam glava cel dan opletala sem ter tja, pa vam ne. Verjetno to ni zadosti dober razlog, da bi opustili kajenje – lahko pa poskusite.

Vir: www.dormeo.net


 

sorodni članki