| 

Uporabne informacije

Kako napisati uspešen življenjepis

Kako napisati uspešen življenjepis

Življenjepis, ki ga pošljete svojemu bodočemu delodajalcu razkriva o vas veliko več, kot si lahko mislite. Delodajalci oz. ljudje iz kadrovske službe imajo ogromno stikov z ljudmi in se sčasoma naučijo kandidate dobesedno »brati«. Kadroviki si v glavah ljudi »popredalčkajo«. Zato je za vas zelo pomembno, da svoj življenjepis napišete kot profesionalec. Da bo oseba, ki bo vzela v roke vaš življenjepis rekla: »JA, tega (to) pa bomo povabili na razgovor«. In ravno temu služi vaš življenjepis. Da prepriča delodajalca, da ste vi tisti strokovnjak, ki ga on tako krvavo potrebuje.

Delodajalci praviloma opravljajo več izborov. Najprej preletijo življenjepise, ki so jih prejeli. Resnično, samo preletijo jih. Za vsakega izmed 100 življenjepisov na mizi porabijo največ 30 sekund. Sploh pa si lahko predstavljate, da ni zabavno dan za dnem brati kupov življenjepisov. Kadroviki so jih naveličani, zato malomarno in suhoparno napisane takoj vržejo v koš, saj za njimi ponavadi stojijo malomarne in suhoparne osebe.

Življenjepis napišite kratko in jasno. Opišite svoja znanja, sposobnosti in prednosti, ki vas odlikujejo. Dve A4 strani bi vam morali zadoščati. Življenjepis preberite vsaj trikrat, da polovite slovnične in pravopisne napake. Če vam gre pisanje težko od rok, za pomoč prosite prijatelja ali prijateljico, ki mu gre pisanje dobro od rok. Vsekakor pa dajte življenjepis v branje še kakemu prijatelju, ki vas dobro pozna. Presenečeni boste, saj vas bo ta oseba opozorila na stvari, na katere sploh niste pomislili. Da ste delali tam in tam, pa ste sami na to že pozabili. Ali pa, da morate neko vašo lastnost bolje poudariti, saj ravno zaradi nje dosegate boljše rezultate kot večina. Resnično, dajte življenjepis v branje še nekomu drugemu!

Navedite samo delovne izkušnje, ki so pomembne za delovno mesto, na katerega se prijavljate. Ne pišite svojih verskih in podobnih prepričanj, saj pri opravljanju dela nimajo prav nobene vloge. Resnično si lahko naredite več škode kot koristi. Prav tako ne pišite, da se ukvarjate z npr. adrenalinskimi športi, saj sodelavca, ki je zaradi kanjoninga več časa na bolniški, kot v službi, si ne želi nihče. Ohranite nekaj skrivnosti tudi zase.

Če ste ravno končali z izobraževanjem in nimate delovnih izkušenj, najprej opišite izobraževanje, ki ste ga opravili, nato pa navedite, katero področje vas še posebej zanima. Napišete lahko tudi delovne izkušnje, ki ste jih pridobili med delovno prakso in delom prek študentskega servisa. Take izkušnje niso nič manj vredne. Vsaka pot se pač začne na začetku. V življenjepisu nikoli ne pišite neresnic ali polresnic, saj vas bo delodajalec prej ko slej ujel na laži.

Pri pisanju kakršnega koli besedila, tudi življenjepisa, se postavite v kožo bralca. Ali se vam zdi vaš življenjepis zanimiv ali so vaše veke postale težke? Če se vam ob branju vašega življenjepisa spi, ga vrzite v koš in še enkrat pozorno preberite zgornji članek.

vir:mojasluzba.si

sorodni članki