| 

Uporabne informacije

Na kaj moramo biti pozorni pri iskanju zaposlitve?

Na kaj moramo biti pozorni pri iskanju zaposlitve?

Vedno bolj se za iskanje službe uporabljajo zaposlitveni portali, kot na primer www.mojasluzba.si, kjer delodajalci oglašujejo prosta delovna mesta. Ko najdete zanimivo ponudbo za delo, se brez obotavljanja prijavite na to delovno mesto. Razgovor z delodajalcem vam bo šele razkril, ali vam je okolje in splošna klima v tem podjetju sploh všeč. Razgovor vas, razen časa, prav nič ne stane, z njim pa boste pridobili dragocene izkušnje.
K prijavi na delovno mesto je na zaposlitvenih portalih mogoče priložiti še elektronski življenjepis in spremno pismo. Življenjepis je dokument, v katerem se delodajalcu na kratko predstavite: navedete svojo starost, kontaktne podatke, doseženo izobrazbo, itd.

Življenjepis mora biti napisan pregledno, brez odvečnih podatkov ter slovnično pravilno. Razumeti morate, da so poslovneži (vaši bodoči delodajalci) zelo zaposleni ljudje in da imajo dela čez glavo. Zato ne utegnejo podrobno prebirati na desetine prispelih življenjepisov.

Spremno pismo je dodatek k življenjepisu, v katerem delodajalcu razložite, zakaj želite delati pri njem ter kako bi lahko ravno vi doprinesli k boljšemu poslovanju podjetja. Tukaj lahko navedete svoje prednosti, vsekakor pa boste vzbudili pozornost, če boste navedli tudi kako svojo negativno lastnost. To, da se znate opazovati in vam ni težko priznati svojih pomanjkljivosti, bo na delodajalca naredilo dober vtis in tako si boste nabrali več točk v primerjavi z ostalimi kandidati. Spremno pismo je koristno napisati vsakič posebej, saj se podjetja med seboj razlikujejo.

Ko se prijavite na oglas ter dodate svoj življenjepis in spremno pismo se še pozanimajte, s čim se podjetje ukvarja, kakšen je kolektiv (povprečna starost, izobrazba, …). Na delodajalca boste s tem znanjem pozitivno vplivali in vašo potezo, da ste se pozanimali o podjetju, bo razumel, kot da ste vestni, samoiniciativni in da v novi službi ne želite zgolj zaslužiti plače.

Na razgovoru je pomembna tudi obleka in vaš splošni videz. Če ste prejšnjo noč preživeli s prijatelji ob pivu, zjutraj najverjetneje ne boste dajali občutka zdravega, energije polnega in resnega bodočega sodelavca. Po nepotrebnem se ne boste pokazali v svoji najboljši luči. Zato se večer pred razgovorom odpravite v posteljo kako uro prej in če niste zaspani, berite kakšno knjigo, najbolje s področja pozitivne psihologije. Zjutraj se zbudite pol ure prej kot ponavadi ter v miru opravite vse jutranje dejavnosti. Od doma se tudi odpravite nekoliko prej, tako, da boste v podjetju kakšnih 15 minut prej. Tako boste mirni in vas prometni zamaški ne bodo po nepotrebnem razjezili. Ko ste v podjetju nekoliko prej, lahko pozdravite tamkajšnje uslužbence in pogosto boste izvedeli kaj zanimivega o podjetju, kar vam lahko pomaga pri razgovoru.

vir:mojasluzba.si

sorodni članki