| 

Uporabne informacije

Kako se pripraviti na razgovor za službo?

Kako se pripraviti na razgovor za službo?

Bolj pomembno od vsega na razgovoru za novo službo je vaša samozavest. Nič ni bolj pomembno kot to, da verjamete vase, da veste, o čem govorite in da to jasno in odločno poveste. To bo na delodajalca naredilo močan vtis in v vas bo videl pravega sodelavca zase.

Vsekakor je pomemben tudi vaš zunanji videz: umiti lasje, ostriženi in čisti nohti, primerna obleka, itd. Za razgovor vsekakor izberite delovnemu mestu primerno obleko. Če se odpravite na razgovor za delovno mesto prodajalca, se od vas ne pričakuje obleka s kravato ali kostim za žensko, če pa gre za delovno mesto izvršnega direktorja, je obleka vsekakor obvezna.

Na razgovor se v naprej pripravite. Preberite si kaj o podjetju, v katerega se odpravljate na razgovor: s čim se ukvarjajo, komu prodajajo svoje izdelke oz. storitve, itd. Pomembno je tudi, da veste, da ima nadzor nad situacijo tisti, ki sprašuje in ne tisti, ki govori.

Delodajalec vas bo najprej izprašal o vsem mogočem. Pripravljeni morate biti tudi na situacijo, kjer bo delodajalec speljal pogovor na sproščene teme in vam nato nenadoma zastavil resno vprašanje. S tem vas bo šokiral, saj želi izvedeti, kako se obnašate v stresnih situacijah. Ne pustite se zmesti, temveč mirno odgovorite na njegovo vprašanje. Ko boste dobili občutek, da vas je delodajalec že vprašal vse, kar ga zanima, mu vi zastavite vprašanja, ki vas zanimajo: kakšne so možnosti napredovanja in izobraževanja, ali imajo v podjetju izdelan sistem nagrajevanja, itd. Vprašate lahko tudi, koliko zaposlenih so v zadnjem letu poslali na primer računalniško ali kako drugo izobraževanje. Če vam delodajalec ne bo podal številke, to najverjetneje pomeni, da sploh ni poslal nikogar.

Proti koncu razgovora vprašajte tudi, kakšna bo vaša neto plača. Obvezno preverite, da oba sogovornika govorita o neto plači, saj so znani primeri, kjer se kandidat odloči za zaposlitev, prva plača pa ga razočara, saj je delodajalec govoril o bruto plači. Pomembno je tudi, da veste, v kakšno podjetje se odpravljate, saj so v podružnicah tujih podjetij pogosto plače boljše. Ko je Slovenija kot valuto sprejela evro, so se plače preprosto preračunale v evre, cene pa so se dvignile na nivo cen v Evropski skupnosti.

Na razgovoru naj vam ne bo nerodno vprašati ničesar, kar vas zanima, saj je kasneje lahko prepozno. Dokler niste podpisali pogodbe o zaposlitvi, niste nikomur z ničemer zavezani. Vsekakor je bolje, da za neugodne pogoje izveste prej, preden se dokončno odločite za delo v podjetju.

vir:mojasluzba.si

sorodni članki