| 

Uporabne informacije

Dvigovanje gotovine pri samostojnih podjetnikih

Dvigovanje gotovine pri samostojnih podjetnikih

31.03.2009 ob 08:50

Značilnost samostojnih podjetnikov, ki opravljajo dejavnost je tudi, da prosto razpolagajo z denarnimi sredstvi kat pomeni, da lahko kadarkoli prenesejo denarna sredstva iz svoje dejavnosti v gospodinjstvo in obratno. Prav tako zanje ni več obvezno polaganje prejete gotovine na bančni račun, torej lahko denarna sredstva prenesejo direktno v gospodinjstvo.

Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (Ur.l.RS, št. 138/2006) določa, da morajo voditi evidenco knjigovodskih listin pretokov (denarnih in nedenarnih transakcij) iz podjetja v gospodinjstvo last nika podjetja in iz gospodinjstva lastnika podjetja v podjetje. Evidenca mora vsebovati zaporedno številko knjigovodske listine v evidenci, številko knjigovodske listine, datum in vrednost transakcije med podjetjem in gospodinjstvom lastnika podjetja.

Evidenca se vodi po časovnem zaporedju. in se zaključuje s stanjem na dan 31. decembra. Omenjene evidence pa ni potrebno voditi, če fizična oseba, ki opravlja dejavnost, zagotovi podatke v poslovnih knjigah na drugačen način. Slednje lahko samostojni podjetnik, ki vodi poslovne knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva, zagotovi s vknjižbami na kontu 920 - pritoki in odtoki denarnih sredstev med podjetjem in lastnikovim gospodinjstvom.

Vendar kot izhaja iz pravilnika, je potrebno zagotoviti podatke o datumu in vrednosti transakcije, kar pomeni, da dvige denarja ni mogoče združevati in evidentirati mesečno. Prav tako tudi ni predpisana kakršna koli izjema glede višine dviga. Pri tem pa ni pomemben namen dviga, saj samostojni podjetnik ni dolžan pojasnjevati, zakaj je denar prenesel iz podjetja v gospodinjstvo.

Vir: www.dashofer.si
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 19 do 29 °C

Petek
od 18 do 23 °C

Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat