| 

Posel in moda

Oddahnite si - z meditacjo

Oddahnite si - z meditacjo

26.03.2009 ob 18:30

Ne glede na to ali premišljujete o vašem seznamu nakupov, prepiru, ki ste ga včeraj imeli s partnerjem ali sanjate o luksuzni hiši in konju, ki ju boste kupili, ko zadenete na loteriji, vaše misli so vedno v teku! Vse te misli pa znajo biti tudi utrudljive. Težko se je tudi mentalno umiriti in upočasniti ter se osredotočiti na določeno misel dlje časa.

Meditacija nudi kratek oddih od nenehnega toka misli. Nedavna študija v Združenih državah Amerike je pokazala, da se naši možgani med meditacijo ne izključijo, temveč le blokirajo nekatere informacije, ki jih drugače spustijo v našo zavest. Možgani onemogočajo informacijam, da bi prišle do temenskega dela možganov, dela, kjer se procesirajo čutna zaznavanja zunanjega sveta.

Številne študije dokazujejo moč vpliva meditacije na celotno telo. Znanstveniki so ugotovili, da z meditacijo dosežemo spremembe v imunskem sistemu in krvnem tlaku, kar lahko pomembno vpliva na vaše zdravje na sploh. Meditacija dokazano tudi izboljšuje kakovost življenja ljudi z zdravstvenimi težavami (od raka na dojkah in prostati do kroničnih bolečin, bolečine v hrbtenici in tesnobe). Nenazadnje – že od nekdaj velja, da z meditiranjem krepimo našo duhovno in osebno rast.

Ljudje, ki meditirajo zaradi duhovnosti, običajno najprej nekajkrat osredotočeno globoko vdihnejo. S tem pomirijo in razbistrijo misli, da le-te postanejo bolj dojemljive. Nato, še vedno v stanju meditacije, začno odražati določeno izkustvo, temo ali duhovno resnico.

Štejte do 10:

Razvita seansa meditacije običajno traja vsaj 20 minut. Lahko pa za kratek meditativen doživljaj, lahko poskusite s t.i. mini meditacijo. Temelji na starem pregovoru, da je treba, ko smo razburjeni, najprej šteti do deset. Ta pregovor res drži. Če smo zares osredotočeni na štetje, nas le-to pomirja.

Meditatcija:

1. Nekajkrat za sprostitev globoko vdihnite. Osredotočite se na to, kako vdihnete in nato izdihnete.
2. Zamislite si, da ste v dvigalu na vrhu desetnadstropne stavbe. Najprej globoko vdihnite, ob izdihu pa potihoma recite »deset«.
3. Nadaljujte s odštevanjem od 10 do 1. S tem se mentalno vozite z dvigalom od vrhnjega nadstropja do pritličja.

Vir: www.kosmodisk.si
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat