| 

Posel in moda

Sprostitev

Sprostitev

Vsi verjetno vemo, da nam sprostitev lahko pomaga, ko smo pod stresom, ko nas kaj boli in ko življenje zgleda turobno. Vendar pa se nam še zmeraj dogaja, da bolj ko potrebujemo sprostitev, težje si vzamemo čas zanjo.

Ključ te težave je, da se moramo začeti zavedati, da je sprostitev spretnost, katere se moramo naučiti. Kot večino ostalih spretnosti, pa jo ohranjamo tako, da jo čim pogosteje izvajamo.

Sproščanje, tudi ko smo pod pritiskom, je spretnost, zato bodite prizanesljivi sami do sebe. Kljub močni napetosti, bodo v dnevu prišli tudi trenutki, ko boste bolj sproščeni. To je čas, ko se lahko začnete učiti sproščanja – najverjetneje s postopkom »stres pojdi stran«. Pišite dnevnik ali pa obljubite nekomu, ki vam je blizu, da boste to resnično izvajali vsak dan in se boste tako naučili te neprecenljive spretnosti.
Obstajajo 4 osnovni načini sproščanja:

* Odvračanje – delajte nekaj ali mislite na nekaj, kar vas bo odvračalo od stvari, ki vas spravlja v stres.

Ko začutite bolečine v križu ali hrbtenici in nekoga srečate, se ne pogovarjajte z njim o svoji bolečini, temveč o njegovih interesih. Tako se na primer lahko tudi poglobite v nogometno tekmo na televiziji, zapleteno vezenje, računalniško igro ipd. Vaše misli bodo tako zaposlene z drugimi stvarmi, da se ne bodo več ukvarjale z bolečinami v križu.

* Fizična sprostitev na način »stiskanje in spuščanje«

Gre za fizično vajo, kjer za 7 sekund stisnete del telesa kolikor morete, občutite napetost, ga potem sprostite in občutite razliko. Nato se premaknete na naslednji del telesa in tako naprej, dokler ne obdelate vseh bolečih predelov telesa (ne obremenjujte dela telesa, kjer bi vam stiskanje povzročalo preveliko bolečino oz. del telesa, ki ste ga poškodovali pred kratkim).

* Dihalna sprostitev

Gre za dihanje s prepono in ne s prsnim košem. Poskusite dihanje s prepono vaditi vsak dan:

* Usedite se z vzravnano hrbtenico (naj le-ta ne bo preveč napeta) in se zavedajte vseh premikov, ko dihate.
* Pomislite na dihanje spečega dojenčka in kako se njegov trebušček pri tem premika dviga in spušča.
* Položite roke na trebuh in pomislite na zrak, ki ga vdihnete globoko v pljuča in v trebuh. Pri tem bodite pozorni, da se vam pri globokem vdihu ne dvignejo ramena, temveč se vam z zrakom napolni trebuh.

* Sprostitev s pobegom

Najboljše je, da ta način uporabite po fizični sprostitvi (2. način) ali pa po dihalni sprostitvi:

* Predstavljajte si sami sebe v preteklosti, v določenem času in kraju ter pri določenem dogodku, kjer ste se počutili sproščeno in zelo srečno. Mogoče na počitnicah, na kakšni peščeni plaži ali pa ko ste uživali ob ravnokar pečeni čokoladni torti.
* Nato poskusite podoživeti vse te čudovite stvari iz preteklega dogodka oz. izkušnje: prizore, vonjave, zvoke, predvsem pa občutek varnosti, miru, mirnosti in osebne moči.
* Predstavljajte si, da hodite po čudovitem drevoredu proti vratom, skozi katera pridete v kraj popolne blaženosti. Tu se malo razglejte naokoli in uživajte v vsakem trenutku. Čez nekaj časa se v mislih obrnite in pojdite po poti nazaj skozi vrata v sedanjost ter v trenutek, kjer ste sedaj.

Vir: www.kosmodisk.si

 

sorodni članki