| 

Uporabne informacije

Odpustitev delavca

Odpustitev delavca

25.03.2009 ob 07:48

Samostojni podjetnik ima zaposlenega delavca že 11 let. Delavec je zaposlen za nedoločen čas. Sedaj, ko je nastopil čas krize in je pomanjkanje dela, ga bo samostojni podjetnik prisiljen odpustiti. Kakšni so predpisi?

Delovnopravni vidik

Predpostavljamo, da bi samostojni podjetnik (v nadaljevanju delodajalec) odpovedal delavcu pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga (88. člen Zakona o delovnih razmerjih, v nadaljevanju ZDR). Poslovni razlog pomeni prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi, zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca. Razlogi na strani delodajalca ne smejo biti v povezavi z osebo delavca. Ne izhajajo iz njegove sfere in niso v zvezi z ravnanjem ali sposobnostmi konkretnega delavca zato jih je delodajalec dolžan navesti, pisno obrazložiti in utemeljeno dokazati.

Delodajalec mora v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga preveriti, ali je delavca mogoče zaposliti pod spremenjenimi pogoji ali na drugih delih oziroma ali ga je mogoče dokvalificirati za drugo delo. Če ta možnost obstaja, mora delodajalec delavcu ponuditi sklenitev nove pogodbe. Če delavec ne sprejme ponudbe delodajalca za sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo in za nedoločen čas ter mu preneha delovno razmerje, delavec nima pravice do odpravnine.
V kolikor ta možnost ne obstaja, je delodajalec dolžan delavcu izplačati odpravnino v skladu s 109. členom ZDR.

Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali, ki bi jo prejel delavec, če bi delal v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Glede na to, da ima delavec 11 let delovne dobe, pripada delavcu povprečne mesečne plače v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo za vsako leto dela pri delodajalcu. V kolikor je s KP na ravni dejavnosti oz. s pogodbo o zaposlitvi določeno drugače, je delodajalec dolžan izplačati odpravnino tudi v višjem znesku.

Povprečna mesečna plača v zadnjih treh mesecih: 1.000 EUR

Odpravnina: 1/4 * 1.000 EUR * 11 let = 2.750 EUR

Vir: Vestnik Plače in kadri založbe Verlag Dashöfer, d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 19 do 29 °C

Petek
od 18 do 23 °C

Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat