| 

Postal sem podjetnik

Evropska komisija želi razbremeniti mikro podjetja

Evropska komisija želi razbremeniti mikro podjetja

20.03.2009 ob 12:41

V Bruslju so pripravili zakonodajni predlog za poenostavitev poročanja za najmanjša podjetja v EU. Evropska komisija predlaga spremembo pravil računovodskega poročanja za mikro podjetja, s katerimi bi po njeni oceni ta podjetja lahko prihranila 6,3 milijarde evrov na leto. S spremenjenimi pravili glede računovodskega poročanja, kot jih predlaga evropska komisija, bi okoli 5,2 milijona mikro podjetij v EU po njeni oceni vsako lahko prihranilo 1.200 evrov na podjetje ali skupaj 6,3 milijarde evrov na letni ravni.

Odprava štirih obveznosti za mikro podjetja

Evropska komisija v predlogu poskuša omogočiti državam članicam, da bi za mikro podjetja povsem odpravila obveznost priprave letnih računovodskih izkazov, letnih poročil, revizije letnih računovodskih izkazov ter revizije konsolidiranih izkazov. Po oceni komisije bo večina držav članic predlagane spremembe za olajšanje pravil računovodskega poročanja sprejela kot dobrodošel ukrep za ublažitev administrativnega bremena za najmanjša podjetja. Kot opozarja komisija, predlog ne prinaša sprememb na področju knjigovodstva, saj je pravilno knjigovodstvo odločilno za upravljanje kateregakoli podjetja.

Po oceni komisije bi predvideni izpad obveznosti lahko prizadel računovodje in revizorje, naj pa ne bi otežil dostopnosti mikro podjetij do bančnega financiranja.

Predlog komisije gre v zakonodajni postopek

Predlog evropske komisije - gre za dopolnila četrte direktive - morajo zdaj obravnavati evropski parlament in države članice. Predlog je sicer del svežnja ukrepov za okrevanje evropskega gospodarstva, ki poleg tega predloga na področju zmanjšanja administrativnega bremena za podjetja predvideva še vzpostavitev podjetja v treh dneh brez stroškov ter poziv, naj javni organi plačujejo račune v mesecu dni.

Kaj je mikro podjetje

Mikro podjetje je tisto, ki izpolnjuje dva od treh naslednjih meril: bilančna vsota ne sme preseči 500 tisoč evrov, čisti prihodki ne smejo preseči milijon evrov, število zaposlenih je lahko deset ali manj.

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Nedelja
od 12 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat