| 

Posel in moda

Katera hrana vam krade spanec?

Katera hrana vam krade spanec?

19.03.2009 ob 14:30

Verjetno ste kdaj že opazili, da zaradi določene vrste hrane ne morete zaspati, včasih pa po prijetni večerji zaspite kot dojenček. Ker ni samo kava tista, ki iz vas naredi neprespane nočne ptice, preberite, kateri hrani se je dobro izogibati in katero pogosto uživati, če želite dobro in trdno spati.

Skodelica medenega mleka: uspavalo naših babic
Vsi smo že slišali, da je pred spanjem dobro piti mleko, ker nam pomaga zaspati. Ali veste, zakaj? Mlečni izdelki vsebujejo triptofan, ki je nežno naravno uspavalo. Najdete ga lahko tudi v bananah, ovsu in medu.

Popustite želji po ogljikovih hidratih – vsaj malo ...
Ogljikovi hidrati niso tak bav-bav: še posebej, če želite zaspati. V kombinaciji z mlečnimi izdelki povečajo nivo triptofana v krvi, zato vam zvečer priporočamo katerega od naslednjih prigrizkov:

skleda kosmičev z mlekom,
krekerji z jogurtom,
kruh s sirom.
Izogibajte pa se ogljikovim hidratom, ki imajo veliko sladkorja, saj bo zaradi njih narasel krvni sladkor, kar bo motilo vaš spanec.

Privoščite si majhen, a okusen večerni prigrizek
Če se borite z nespečnostjo, nikar ne hodite spat lačni. Manjši prigrizek vam bo pomagal zaspati, vendar ta nasvet sedaj ni dovoljenje za večerno požrtijo. Pojejte res le manjši prigrizek, saj bo obilna večerja obremenila vašo prebavo, vi pa se boste še nekaj časa premetavali po postelji.

Odložite hamburgerje in bureke
V bistvu ne potrebujete še enega razloga za izogibanje mastni hrani, a vendarle je treba omeniti, da obilica maščobe čez dan močno okrni dobro spanje.

Pazite na zamaskiran kofein
Nekateri ljudje so tako občutljivi na kofein, da jim skodelica kave po 14. uri prežene spanec vsaj do treh zjutraj. Če ste tako občutljivi tudi vi, pazite na vse skrite vire kofeina v :

čokoladi,
pravem čaju,
kokakoli in podobnih napitkih,
brezkofeinski kavi (ni popolnoma brez kofeina ali pa deluje kot placebo),
zdravilom, ki vsebujejo kofein (npr. proti prehladu, bolečinam, tablete za hujšanje, diuretiki).

Alkohol pred spanjem: lažno uspavalo
Alkohol pred spanjem vam bo vsekakor pomagal zaspati, še posebej, če ga bo veliko. Vendar vam alkohol naredi medvedjo uslugo: zaspali sicer boste, ampak se boste med spanjem:

nenehno zbujali,
spanec bo nemiren,
mučile vas bojo nočne more,
že med spanjem se bo pojavil glavobol in
obilno potenje.

Pazite se pekoče, začinjene hrane

Če popoldne oz. zvečer jeste pekočo hrano, je vaš želodec ne bo prebavil pred spanjem. Bi se boste ulegli v posteljo, pekoča hrana pa bo močno dražila vaš želodec. To lahko povzroči zgago ali celo refluks, vračanje vsebine v želodec nazaj v požiralnik. Če se pekoči hrani ne morete upreti, pojejte zadnji pekoči obrok vsaj 4 ure pred spanjem.

Čas za pitje je podnevi, ne zvečer
Uživanje zadosti tekočine čez dan je za vaše telo odlično, ampak porazno zvečer. Ni hujšega, kot vstajanje sredi noči in odhajanje na stranišče. Po osmi zvečer raje ne pijte ničesar več.

Vir: www.dormeo.net

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat