| 

Posel in moda

 Slab šef vam lahko uniči srce

Slab šef vam lahko uniči srce

16.03.2009 ob 10:43

Nepravični in neobzirni nadrejeni lahko svojim zaposlenim povzročijo resne zdravstvene težave, ki lahko vodijo tudi v smrt. Neobzirni šefi ne samo, da vam otežujejo delo, temveč lahko povečajo tveganje, da zbolite za boleznimi srca in ožilja, trdijo znanstveniki, poroča BBC.

Švedska ekipa znanstvenikov je našla močno povezavo med slabim vodenjem in tveganjem za resnimi boleznimi srca in ožilja pri več kot tri tisoč zaposlenih moških. Tveganje pa se je še povečevalo z dolžino časa, kolikor je zaposleni delal v podjetju.

Nepravični šef viša krvni pritisk zaposlenih
Strokovnjaki trdijo, da lahko občutek manjvrednosti in nepodpore pri delu povzroči stres, ki ga spremljajo tudi nezdrave razvade, kot so kajenje, kar pa lahko vodi do obolenja srca. Študije so dokazale, da lahko nepravični nadrejeni povišajo krvni pritisk zaposlenih, kar lahko poveča tveganje za obolenje srca in ožilja.

Zadnja raziskava, ki sta jo opravili inštitut Karolinska in Stockholmska univerza, je skoraj desetletje spremljala zdravje zaposlenih moških, starih med 19 in 70 let. V tem času je se je pojavilo 74 primerov, ki so doživeli bodisi srčno kap ali celo umrli zaradi srčnih obolenj.

Daljša zaposlitev, večje tveganje
Vsi udeleženci so morali oceniti stil vodenja njihovih nadrejenih in njihove kompetence, kot recimo kako postavljajo cilje svojim podrejenim in kako dobri so v komunikaciji in dajejo povratne informacije svojim zaposlenim. Tisti, ki so ocenili svoje nadrejene kot najmanj kompetentne so imeli 25-odstotno večje tveganje, da resno zbolijo za boleznimi srca in ožilja. Tveganje se je povečalo na 64 odstotkov pri tistih, ki so v podjetju in razmerah delali že štiri leta ali več.

Nezdrav način življenja stopnjuje zdravstvene težave
V raziskavi so upoštevali tudi prihodek, delo, življenjski slog in razvade zaposlenih, kot tudi zdravstveno stanje zaposlenih (visok krvni pritisk, diabetes). Znanstveniki zatrjujejo, da če sta potrjena neposreden vzrok in posledica, bi morali spremeniti obnašanje nadrejenih, da bi se izognili resnim zdravstvenim težavam med zaposlenimi.

Nadrejeni bi tako morali podajati podrejenim jasne cilje in dovolj odgovornosti.

"Občutek manjvrednosti lahko povzroči stres, ki ponavadi vodi v nezdravo obnašanje, kot je kajenje, nezdrava prehrana, prekomerno zaužitje alkohola in premalo telovadbe, kar pa še dodatno vpliva na težave s srcem," meni medicinska sestra Cathy Ross. Dodaja, da lahko z aktivnostjo odpravimo zdravstvene težave, kot tudi stres na delovnem mestu.

Vir: Finance, www.finance.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat