| 

Postal sem podjetnik

Ste vlečni konj svojega podjetja?

Ste vlečni konj svojega podjetja?

17.03.2009 ob 08:03

Veliko je faktorjev, ki vplivajo na to, ali bo realizirana vizija oziroma ali bodo doseženi zastavljeni cilji v sklopu določenega projekta/podjetja, zagotovo pa je eden faktor, ki je daleč najpomembnejši.

To je tim oziroma vodja tima, ki nosi odgovornost za celotni projekt.

Z vsakim projektom, ki se ga lotimo, sodelujemo pri njem ali pa ga zgolj spremljamo, vedno znova ugotavljamo, da je vodja tima dejansko najbolj pomemben faktor. Če za projektom stoji odločni vodja, s pravim odnosom do dela in ima za seboj člane tima, ki močno verjamejo v skupno vizijo, potem ima projekt veliko boljše možnosti za uspeh.

Prva stvar, ki jo mora imeti vodja tima je zagotovo vizija, se pravi, kaj želi zgraditi in kako veliko je tisto, kar bo ustvaril iz nič. Tista prava vizija mora biti tako jasna in velika, da ko si podjetnik predstavlja svoje podjetje v prihodnosti, dobi kurjo polt, vse kocine mu gredo pokonci, obenem pa ga zagrabi neverjetno navdušenje in val kreativne energije.

Za tem pa je v tem kontekstu pomembno le še to, kaj je podjetnik pripravljen narediti, da bo to vizijo realiziral. Prva ključna zadeva je »no matter what« odnos do realizacije vizije. Se pravi, da je podjetnik (ali vodja projekta) pripravljen narediti vse, da bo ta vizija realizirana. Se soočiti z vsakim problemom, z vsako težavo in preskočiti vse ovire. Pomembni elementi »no matter what« odnosa so fokus, vztrajnost in fleksibilnost.

Te posameznike se lahko primerja z vlečnimi konji, ki vztrajno vlečejo voz s težkimi hlodi, seveda v globokem snegu in po možnosti še celo v klanec. Vlečni konji, ki imajo samo en cilj pred seboj in dokler tega cilja ne dosežejo, se ne vdajo. Železna volja, vztrajnost, fokus, ciljna usmerjenost – iz minute v minuto, iz ure v uro, iz dneva v dan.

Podjetniki, ki imajo vizijo, ki jo napaja želja po ustvarjanju in »no matter what« odnos do dela, so posamezniki, ki se spoprijemajo s prihodnostjo tako, da jo ustvarjajo. Se ne ubadajo s tem, kakšna bo prihodnost, ampak jo kreirajo sami in so pomemben del le-te.

Najboljši »vlečni konji« pa so tisti, ki se ob delu še smejijo, imajo pozitivno energijo in uživajo v tem, da ustvarjajo stvari iz nič. Stvari, ki se drugim zdijo nemogoče. Ko srečamo človeka, ki je takšen »vlečni konj« z dobrim projektom ali dobrim poslovnim načrtom, takoj vem, da je projekt obsojen na popoln uspeh.

Vir: www.daimonion.si

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Podjetnica | 06.10.2010 ob 10:02
Zelo zanimiv članek. Le tako naprej.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 13 do 23 °C

Torek
od 12 do 25 °C

Sreda
od 9 do 24 °C

Četrtek
od 8 do 23 °C

Anketa

Dopust...
je že mimo
šele pride
ga ne potrebujem

    rezultat